M A N I E R
this site the web

Ο Μουμπάρακ,ο Μπεν Αλί και το μπεν μαρί της Δύσης.

Όσοι έχουν ταξιδέψει στην Τυνησία, θυμούνται τα τεράστια πορτραίτα του «σωτήρα» Προέδρου Μπεν Αλί στο αεροδρόμιο και τους δρόμους. Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις διεθνούς πολιτικής, για να καταλάβεις πως ένας τύπος που «εκλέγεται» με 99% και κάτι ψηλά στις εκλογές, απλώς δεν εκλέγεται. Η Δύση ωστόσο, αποκαλούσε τον Μπεν Αλί «σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, και πολιτικό που τα 20 χρόνια της διακυβέρνησής του η Τυνησία απέκτησε ανάπτυξη». Ο Τυνήσιος δικτάτορας, ήταν μάλιστα μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από την οποία διεγράφη πριν από μερικές μέρες από τον Πρόεδρό της ,Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί όμως; Δεν υπήρξε επιχειρηματολογία. Όπως δεν υπήρξε στο γιατί μπήκε, αυτό το «πνεύμα» του σοσιαλισμού
Η Μέση Ανατολή είναι... γεμάτη από τέτοιους διεφρθαρμένους δικτάτορες, παρανοικούς επίγειους θεούς, αντιδημοκράτες τύραννους. Ανθρώπους που καταφέρνουν όχι μόνο να πλουτίζουν δολοφονώντας τους λαούς τους, αλλά να μεταλλάσσουν και την αντίληψη περί Δημοκρατίας της Δύσης. Έτσι οι Μπεν Αλί , οι οποίοι υπόσχονται την σταθερότητα και την προώθηση των συμφερόντων της Δύσης, μπορούν να δολοφονούν, να κόβουν χέρια, να βασανίζουν.Δεν θα τους βομβαρδίσει ποτέ κανένας.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ήταν ένας παντός τύπου διαμεσολαβητής για τη Δύση, μια εγγύηση ότι οι ισλαμιστές δεν θα επικρατήσουν στη χώρα,ένας ηγέτης που αντάλλασε την σιωπή της Δύσης για την σκληρή εξουσία του με την παροχή υπηρεσιών στην ανήσυχη περιοχή . Λίγο ένοιαζε τι σχέση είχε με τη Δημοκρατία, αν είχε διαμορφώσει ένα κράτος διαφθοράς,ή αν λειτουργούσε δεκάδες Αμπου Κραιμπ για τον ίδιο το λαό του. Αυτή τη χούντα η Δύση την ονόμαζε σταθερότητα. Δεν τον ενοχλούσε. Του έδινε το κύρος του συνομιλητή και αυτός το χρησιμοποιούσε για να επικρατεί στον αραβικό κόσμο.
Ο Σαντάμ Χουσείν, υπήρξε ένας Μπεν Αλί του παρελθόντος. Ανέβηκε στην εξουσία με την υποστήριξη της Δύσης για να ανακόψει την εξάπλωση της Ιρανικής Επανάστασης μέσα από έναν Ιρανοιρακινό πόλεμο. Αλλά κάποια στιγμή άρχισε να κινείται αυτόνομα. Ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν ήταν ένας στρατιώτης αυτής της αντίληψης «σταθερότητας» των ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει τους Ρώσους, αλλά δεν σταμάτησε εκεί.
Μόνο που αυτή η πολιτική «σταθερότητας» δεν επιλύει τα προβλήματα. Τα κρατάει «ακίνδυνα» μέχρι να προωθηθούν οι γεωπολιτικές επιλογές. Και αρκεί ένα τυχαίο γεγονός-όπως η αυτοπυρπόληση ενός φοιτητή στην Τύνιδα- για να γεννηθεί η νέα αστάθεια.
Την αποχώρηση του Μπεν Αλί, δεν θα καλύψει απαραίτητα η Δημοκρατία. Ο θρησκευτικός φανατισμός και η εκδικητική μανία είναι πιο συμβατές με τη λογική του κόσμου που ζητωκραύγασε για τον δικτάτορα και τον υπηρέτησε με αφοσίωση.
Η Δύση πρέπει να σταματήσει να ζεσταίνει στο μπεν μαρί της πολιτικής της, παλιές συνταγές εξυπηρέτησης των συμφερόντων της. Μπορεί η τακτική της να φαντάζει αποτελεσματική, αλλά μια κατσαρόλα με βραστό νερό στη φωτιά, εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να καείς εσύ ο ίδιος.
ΥΓ. Είναι προφανές πως το επόμενο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη θα είναι από την Τυνησία των ανοιχτών συνόρων. Η Αμερική διατηρεί πάντα την πολυτέλεια να είναι μακριά… Του Κώστα Βαξεβάνη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...