M A N I E R
this site the web

Η συντηρητική Αριστερά...

Χρειάζονται μόνο 20 χρόνια για ένα ριζοσπάστη να καταλήξει συντηρητικός, χωρίς να αλλάξει ούτε μία ιδέα. (Robert Anton Wilson) H βασική αρετή του συντηρητισμού είναι ότι διατηρεί παλαιές συνήθειες σε νέες εποχές. Είναι η καταφυγή σε ένα παρελθόν που δεν υπάρχει, αλλά μας κάνει να νιώθουμε καλά, ειδικά σε περιόδους που οι ραγδαίες αλλαγές δεν μας επιτρέπουν να καταλάβουμε τι γίνεται. Ετσι οι συντηρητικοί Βρετανοί διατηρούν αναχρονιστικούς θεσμούς σαν τη βασιλεία. Τους θυμίζει τις παλιές εποχές της αυτοκρατορίας, σε έναν κόσμο που άλλαξε και έκανε τη Μεγάλη Βρετανία πολύ μικρότερη.
Το βασικό πρόβλημα του συντηρητισμού είναι ότι διατηρεί παλαιές συνήθειες σε σύγχρονους καιρούς, εις βάρος όμως των απαιτήσεων που δημιουργούν οι νέες εποχές. Κοινωνίες, για παράδειγμα, που κρατούν τις παραδόσεις και τις γυναίκες στο σπίτι το πληρώνουν σε ανάπτυξη. Χάνουν πολύτιμο παραγωγικό δυναμικό από την οικονομία. Μια παράδοση, που κάποτε μπορεί...να είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε μια κοινωνία (όλες οι παραδόσεις, πριν γίνουν ξόανα, έχουν πίσω τους κάποια χρησιμοθηρία), συνήθως γίνεται τροχοπέδη στην ανάπτυξη – όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κοινωνική.
Μία από αυτές τις παραδόσεις είναι και το άσυλο, το οποίο κατά τον Αλαβάνο «έχει συμβολική σημασία. Είναι ένα στοιχείο, αν θέλετε, της όλης παρουσίας, ας πούμε, της νέας γενιάς και στους μεγάλους αγώνες του λαού μας, ήταν λοιπόν πριν από τη δικτατορία, μέχρι τα Πολυτεχνεία, μέχρι μετά τη δικτατορία, και είναι μια εγγύηση για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών...». Στην ερώτηση του κ. Παύλου Τσίμα ότι οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί παραπονούνται πως «η διακίνηση των ιδεών εμποδίζεται στο πανεπιστήμιο από δυναμικές μειοψηφίες φοιτητών που κάνουν τσαμπουκά», ο κ. Αλαβάνος παραδέχθηκε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι υπαρκτά αλλά «εμείς εδώ στην Ελλάδα με τη γλώσσα που μιλάμε και με την παράδοση που έχουμε... έχουμε μια ευθύνη διαφύλαξης του ασύλου σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα».
Αυτό που δεν κατάλαβε ο κ. Αλαβάνος είναι πόσο εύκολος και γλυκός είναι ο συντηρητισμός. Οι παραδόσεις και οι συμβολισμοί που επικαλείται είναι ξόανα που αντιτίθενται στον αρχικό σκοπό δημιουργίας τους. Το άσυλο όχι μόνο δεν χρησιμεύει για τον σκοπό που θεσπίστηκε, αλλά, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Η εμμονή στους συμβολισμούς, ειδικά όταν αυτοί γίνονται τροχοπέδη στην επίτευξη των ευγενών σκοπών, δεν είναι πρόοδος. Είναι αντίδραση..Paschos Mandravelis.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.1.2011

2 σχόλια:

diaskronos είπε...

ΑΣΥΛΟ ΨΑΧΝΕΙΣ … Η ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;
galaxiako

diaskronos είπε...

ΧΑΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ... ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ… ΑΣ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ!!!
galaxiako

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...