M A N I E R
this site the web

Δείξε μου τον φίλο σου.

Ο Κώστας Γάκης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εγχώρια θεατρικά πρόσωπα, μας μιλά για τη δουλειά του αλλά και για τον φίλο και συνεργάτη του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Από την πρώτη τους δουλειά, την Κατσαρίδα, μέχρι την τελευταία τους, Μια τεράστια έκρηξη, αποδεικνύουν πως φιλία και δουλειά είναι δύο καλοί σύμμαχοι.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗ
Πώς και πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το θέατρο;
Νομίζω η πρώτη επαφή μου με το θέατρο (εντελώς ασυνείδητη, αλλά ουσιαστική) ήταν στα 13 μου, όταν πρωτοδιάβασα τα ποιήματα του Σεφέρη και άρχισα να τα απαγγέλλω με όλο το εφηβικό μου ακαταλόγιστο σε έναν συμμαθητή μου (αντιμετωπίζοντας την εξίσου εφηβική του χλεύη). Η πρώτη «κανονική» θεατρική μου εμπειρία ήταν.... στα 23, όταν το Εθνικό Θέατρο -λόγω των κιθαριστικών μου επιδόσεων- με προσέλαβε ως κομπάρσο, χωρίς εγώ να έχω εκδηλώσει έως τότε κανένα ενδιαφέρον για τη θεατρική τέχνη. Εξίσου ασυνείδητα «μολύνθηκα» από το μικρόβιο του ηθοποιού στη διάρκεια εκείνων των παραστάσεων.

Τώρα με τι έχεις καταπιαστεί; Τι ετοιμάζεις;
Είμαι μέσα στην τρελή χαρά γιατί ο Διχοτομημένος Υποκόμης, η παράσταση που σκηνοθέτησα πρόπερσι σε έναν μικρό χώρο στα Εξάρχεια, βρήκε επιτέλους ένα αληθινά φιλόξενο «σπίτι» στο θέατρο Αμιράλ. Κάνουμε πρόβες τα βράδια σε αυτό το ιστορικό θέατρο και η αίσθηση είναι υπέροχη και είναι ίσως η πρώτη φορά στη ζωή μου που έχω τόσο μεγάλη ανυπομονησία για την πρεμιέρα (6/2)! Πηγαίνω, επίσης, μια φορά την εβδομάδα στην παιδική χαρά του σεξ, στο Δεν μιλάμε γι' αυτά, την παράσταση που έχω σκηνοθετήσει στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, και δίνω διάφορες παρανοϊκές συμβουλές και υποκριτικές οδηγίες στους ηθοποιούς. Ετοιμάζω, τέλος, διάφορα πρότζεκτ μουσικά και θεατρικά, αλλά όλα είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Κυρίως, όμως, είμαι σε μια φάση δεκτικότητας, ηρεμίας και ανασυγκρότησης.

Θυμάσαι πότε γνώρισες τον Βασίλη;
Στην Ικαρία, σε διακοπές.

Η δουλειά επηρεάζει τη φιλία ή η φιλία τη δουλειά;
Η δουλειά απλώς εντείνει και κάνει πιο ανάγλυφο ό,τι στ' αλήθεια συμβαίνει σε μια σχέση. Αν η φιλική σχέση είναι δυνατή, δεν μπορεί να εξευτελιστεί από «τες κινήσεις και τες ομιλίες» και τις μικρότητες του επαγγέλματος. Μα τον Λοξία, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε μας...

Πότε συνεργαστήκατε πρώτη φορά;
Μελοποιούσα στίχους του όταν ήμουν στο λύκειο και τη Φιλοσοφική. Αυτή ήταν η πρώτη συνεργασία μας. Κάναμε τότε όνειρα για ένα συγκρότημα. Μετά, σε κάτι παιδικά παραμύθια που βγήκαν σε CD-rom και είχαν ανόητους διαλόγους. Ο Βασίλης είχε αναλάβει τις ζωγραφιές κι εγώ τη μουσική. Μετά ήρθε η Κατσαρίδα, η πρώτη μας συνεργασία στο θέατρο!
 Πότε συνεργαστήκατε τελευταία φορά;
Στο Μια τεράστια έκρηξη που σκηνοθετήσαμε μαζί. Μια υπέροχη συνεργασία με απόλυτη ισορροπία και αθώα συνεισφορά από όλους τους συντελεστές.

 Πόσο σε ενοχλεί το ότι σας συνδέουν;
Π.χ., συμβαίνει να πηγαίνεις κάπου και να σου λένε συνέχεια «ο άλλος πού είναι»; Καθόλου δεν με ενοχλεί, γιατί κανένας δεν το κάνει με άσχημο τρόπο. Συνήθως, τα σχόλια έχουν θετικό πρόσημο και συνδέονται με την κοινή μας αισθητική στο θέατρο. Από την άλλη, υπάρχουν και αρκετοί που υπογραμμίζουν τις (όχι λίγες) διαφορές μας στον τρόπο που δουλεύουμε και μας προτρέπουν να διατηρούμε και τα δύο, και το μαζί και το χώρια. Και νομίζω αυτό έχει μια ουσία. Να κάνουμε τις βόλτες μας, τους κύκλους μας, τους πειραματισμούς, και μετά να επιστρέφουμε σε κοινές σκηνοθεσίες και λοιπές σκηνικές περιπέτειες!

Υπάρχει κάποιο μυστικό στον τρόπο που συνεργάζεται ένα δίδυμο ή είναι πολύ lifestyle η ερώτηση;
Όχι. Κανένα μυστικό. Μόνο τα προφανή: μια γερή φιλία και μια κοινή φιλοσοφία πάνω στον ανώφελο καμβά που ονομάζουμε ζωή.

Ποια θεωρείς την καλύτερη σας στιγμή;
Μια νύχτα που χαθήκαμε στην Ικαρία σε κάτι μονοπάτια και είχε φεγγάρι και έπεσα σε κάτι βάτα και μας κυνήγησαν κάτι αδέσποτοι ταύροι (ή έτσι νομίζαμε) και όταν ξαναβγήκαμε στον πολιτισμό είχαμε μια χαζή χαρά και τη γελοία αίσθηση ότι σωθήκαμε.

 Ποια θες να είναι η επόμενη καλύτερή σας στιγμή;
Κάτι εξίσου αθώο. Μακριά από το επάγγελμα και τη φασαρία του. Η παράσταση «Μια τεράστια έκρηξη» σε σκηνοθεσία των Γάκη, Μαυρογεωργίου συνεχίζει και παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στις 06/02 ανεβαίνει στο θέατρο Αμιράλ το θεατρικό του Ίταλο Καλβίνο, Διχοτομημένος Υποκόμης, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.    LIFO
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...