M A N I E R
this site the web

Καταιγίδα παρανοµιών στην καθαριότητα .Πόρισµα - φωτιά καίει τον Κακλαµάνη

Χαστούκι για την απερχόµενη δηµοτική αρχή Αθηναίων αποτελεί πόρισµα του Σώµατος Επιθεωρητών Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΣΕΕ∆∆), που έδωσε χθες στη δηµοσιότητα ο υπουργόςΕσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και στο οποίο περιγράφεται σειρά παρανοµιών στην υπηρεσία καθαριότητας, µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να λειτουργήσει.

Με την Αθήνα να πνίγεται στα σκουπίδια, το πόρισµα του Σώµατος περιγράφει πώς υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για την αποκοµιδή των απορριµµάτων βρέθηκαν να υπηρετούν στο κεντρικό κτίριο του ∆ήµου, στη διεύθυνση πληροφορικής, στον ραδιοφωνικό σταθµό 9,84, ακόµα και στα γραφεία του γενικού γραµµατέα του ∆ήµου και δηµοτικών συµβούλων. Με το πόρισµα καλείται .....
ο περιφερειάρχης Αττικής να αναζητήσει πειθαρχικές ευθύνες κατά του αντιδηµάρχου καθαριότητας για την κατάσταση που επικρατεί στον τοµέα αρµοδιότητάς του.

Στο πόρισµα επικρίνεται κατ’ αρχήν η συνήθης πρακτική της δηµοτικής αρχής να καλύπτει επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες της διεύθυνσης καθαριότητας µε συµβασιούχους, αντί για µόνιµο προσωπικό. Παράλληλα, επισηµαίνεται πως βρέθηκαν περιπτώσεις συµβασιούχων οι οποίοι τοποθετούνταν στις υπηρεσίες όπου είχαν προσληφθεί, αλλά «απασχολούνταν µη νοµίµως, κατά κανόνα, σε έργα ή εργασίες άσχετες µε εκείνες που περιγράφονται στις οικείες συµβάσεις».

Ωστόσο, µεγαλύτερο αγκάθι αποτελεί η διαπίστωση πως µεγάλος αριθµός µόνιµων υπαλλήλων και συµβασιούχων – πρόκειται για ποσοστό 31,43% των απασχολουµένων στην αποκοµιδή και µεταφορά απορριµµάτων – είχε διατεθεί παρανόµως σε άλλες υπηρεσίες ή νοµικά πρόσωπα του ∆ήµου.

«Πρέπει να αναφερθεί ότι µε την ως άνω µετακίνηση, εκτός του γεγονότος ότι η διεύθυνση καθαριότητας στερείται απαραίτητου προσωπικού για την αποτελεσµατική καθαριότητα της πόλης, επιβαρύνονται µη νοµίµως και οι πιστώσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας που επιβαρύνουν άµεσα τους κατοίκους, δεδοµένου ότι από αυτές καταβάλλονται οι αµοιβές και των συµβασιούχων αυτών», υπογραµµίζει το ΣΕΕ∆∆.

«∆εν έχουν καµία δικαιολογία»
Κραυγαλέα περίπτωση παράβασης καθήκοντος χαρακτήρισε ο κ. Ραγκούσης την κατάσταση που επικρατεί στον τοµέα καθαριότητας του δήµου. «∆εν έχουν καµία δικαιολογία, γι’ αυτό ζήτησα και την παρέµβαση του εισαγγελέα», τόνισε ο υπουργός, επισηµαίνοντας µε έµφαση πως από τους 1.033 δήµους της χώρας µόνο στην Αθήνα εντοπίζεται πρόβληµα µε την αποκοµιδή των σκουπιδιών, ενώ από το σύνολο των φορέων του ∆ηµοσίου που εφάρµοσαν τον νέο νόµο για τις προσλήψεις και προγραµµάτισαν τις ανάγκες τους µοναδική εξαίρεση υπήρξε επίσης ο δήµος της Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή του ο ∆ήµος Αθηναίων παραδέχεται πως πάγωσε τις διαδικασίες πρόσληψης 710 συµβασιούχων, που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, µε το επιχείρηµα πως προσέφυγαν στο µεταξύ εργαζόµενοι οι οποίοι ήδη απασχολούνται µε συµβάσεις στην καθαριότητα. Ετσι, αναφέρεται πως, εάν γίνονταν οι νέες προσλήψεις και δικαιώνονταν και οι νυν συµβασιούχοι, το κόστος για τον ∆ήµο θα ήταν τεράστιο.

Σύµφωνα µε τον κ. Ραγκούση, στο στόχαστρο του ΣΕΕ∆∆ θα βρεθεί εκ νέου ο ∆ήµος Αθηναίων µετά τις καταγγελίες πως κατά την περσινή απεργία των υπαλλήλων καθαριότητας δεν έγιναν οι σύµφωνες µε τον νόµο κρατήσεις αποδοχών για τις ηµέρες των κινητοποιήσεων, αλλά καταγράφηκαν ως ηµέρες ρεπό και πληρώθηκαν κανονικά κατά παράβαση κάθε σχετικής διάταξης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και στο ευρύτερο ζήτηµα της διαχείρισης των απορριµµάτων, ασκώντας κριτική τόσο στους φορείς της Κερατέας όσο και στους εργαζόµενους στους δήµους που αντιδρούν στην ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων. Οπως ανακοίνωσε, σύντοµα θα ξεκινήσει το µεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της κυβέρνησης, που αφορά τη δηµοπράτηση των εγκαταστάσεων για την επεξεργασία των σκουπιδιών κόστους έως 350 εκατοµµυρίων ευρώ – πρόκειται για δύο εργοστάσια στη Φυλή και από ένα σε Κερατέα και Γραµµατικό. ∆ιαβεβαίωσε µάλιστα ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην επιλογή αναδόχου µέσα από διεθνή διαγωνισµό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση.  tanea.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...