M A N I E R
this site the web

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΗΣ !...

Η ιστορική φιγούρα του ψευτόμαγκα, έχει προσδιοριστεί όχι μόνο από το προκλητικό ύφος και την επιθετική συμπεριφορά, αλλά και από την τσαπατσαρισμένη φάτσα, σε πολλές περιπτώσεις που οι προκλήσεις του εύρισκαν …ανταπόκριση.
Ο Κουτσαβάκης, κατ΄ εξοχήν νταής της εποχής του 20 στου Ψυρρή, ήταν το χαρα-κτηριστικότερο φαινόμενο του ατόμου, που συχνά έβλεπε και ένοιωθε τις συνέπειες της επιζήτησης του καυγά, στο σώμα του και τα ρούχα του.
Αυτός ο τύπος είναι που προσέδωσε το όνομά του, ως επίθετο, σ΄ όλους αυτούς τους διαχρονικά εριστικούς ψευτόμαγκες, που ενώ κάνουν τον καμπόσο και τον κάργα, τις περισσότερες φορές προκύπτουν και χαμένοι και δαρμένοι !

Τη δόξα των ανωτέρω προγόνων μας, φαίνεται πως ζήλωσε ο δοτός αρχηγός της ν.Ν.Δ. και εκμεταλλευόμενος τις δύσκολες στιγμές που περνάει η οικονομία και η χώρα, (απότοκες της εγκληματικής πολιτικής της παράταξής του), επέλεξε να το παίξει νταής και να προκαλέσει «καυγά» : «καταψηφίστε το μνημόνιο, μαυρίστε την κυβέρνηση», φώναξε καταμεσής της πλατείας Ρηγίλλης, πετώντας χάμω το ζωνάρι και τινάζοντας πίσω, το αφόρετο δεξιό μανίκι του σακακιού του.

Σαλιώνοντας την παλάμη του σήκωσε από το μέτωπο το λιγδωμένο τσουλούφι του και κοιτάζοντας θολά προς του Μαξίμου, έκρωξε : «έλα, ρε, αν σου βαστάει !...».
Κάτι οι μεγάλες σκοτούρες, κάτι οι πολλές ασχολίες, του αντιπάλου, σίγουρα, πάντως και η παλιότερη φιλία τους, είχαν, περίπου, πείσει τον απόγονο του Κουτσαβάκη, πως τα αιτήματά του και οι προκλήσεις του δεν θάβρισκαν ανταπόκριση και πως θα μπορούσε, άνετα και εύκολα, να δώσει μια παράσταση μαγκιάς και να κάνει μια επίδειξη δύναμης, (αντίστοιχης των shows του Κουταλιανού), στους παρατρεχάμενους της πλατείας.


Να, όμως, που και σ΄ αυτή τη σκηνή (την πολιτική), η εξέλιξη των επεισοδίων είναι απρογραμμάτιστη και το αναπάντεχο καιροφυλακτεί και επέρχεται, εκεί που δεν το περιμένεις : σε μια πιστή αναβίωση ανάλογων γεγονότων και συμβάντων του απώτερου παρελθόντος, ο προκληθείς από τον νταή …τσιμπάει κι έρχεται : «εδώ είμαι, ρε, για να δούμε τη μαγκιά σου !...».

Ο συγκεντρωμένος κόσμος χειροκροτεί και φωνασκεί περιχαρής, βέβαιος πως θα παρακολουθήσει ένα σκληρό ματς – κάτς, ενώ με χειρονομίες και συνθήματα, προτρέπει τους δυο αντιπάλους να …πλακωθούν. Οι υποστηρίζοντες τον νταή με το ζωνάρι, είναι οι περισσότερο εκδηλωτικοί : «πάνω του Αντωνάκη, ρίξτου, σπάσ΄ τον στο ξύλο !...».
Ο προκληθείς ένοικος του Μαξίμου βγάζει το σακάκι, λύνει τη γραβάτα και σηκώνοντας τα μανίκια του υποκαμίσου του λυγίζει τα χέρια και σφίγγει τις γροθιές του. Το πλήθος παραληρεί !...

Οι χειρονομίες του Αντωνάκη, στην αρχή, εκλαμβάνονται ως προετοιμαστικές της σύγκρουσης, στη συνέχεια, όμως, γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για κινήσεις κατευνασμού. Η σιωπή έρχεται απότομα και μέσα στην ησυχία ακούγονται τα λόγια : «καλά, ρε Γιώργο, ένα αστείο κάναμε… Τι νόμισες πως θα δερνόμασταν ?... ΄Αντε να συνεχίσεις τη δουλειά σου, εγώ δεν θέλω …εκλογές !».

Δεν υπάρχει καταγραφή ανάλογης περίπτωσης στην εποχή των ιστορικών κουτσαβάκηδων, στη σύγχρονη, όμως, εκδοχή ο ψευτόμαγκας τις τρώει, όχι από τον προκληθέντα αντίπαλο, αλλά από το πλήθος !...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...