M A N I E R
this site the web

Οι κοινωνίες γερόντων.


Όσο το ποσοστό των γερόντων αυξάνεται σε μια κοινωνία, τόσο πιο ιδιότροποι γίνονται οι πολίτες της. Είναι λογικό. Μια κοινωνία γερασμένη μοιάζει με τον ηλικιωμένο άνθρωπο: Πράγματα που άλλοτε δεν τον ενοχλούσαν, τώρα τα ανέχεται με δυσκολία.

Ένα από αυτά είναι και οι θόρυβοι των παιδιών.

Η Γερμανία είναι μια χώρα που γερνά κι αυτή όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες . Έξι στις εφτά  οικογένειες δεν έχει παιδιά  και μόνο  οι μισοί Γερμανοί  πιστεύουν ότι  το να έχει κανείς παιδιά, είναι πλούτος ζωής.

Αποτέλεσμα: Ελάχιστη ανοχή υπάρχει πλέον για τα πιτσιρίκια που φωνάζουν, γελούν και παίζουν θορυβωδώς . Τα παράπονα πολλαπλασιάζονται  για το θόρυβο των παιδιών και για τους παιδικούς σταθμούς που εκπέμπουν μεγάλη φασαρία. Η κυβέρνηση με σύμφωνη την  αντιπολίτευση σκέφτεται να θέσει σε ισχύ ένα νόμο που θα υποχρεώνει τους παιδικούς σταθμούς που προκαλούν ενόχληση στους περίοικους να κλείνουν ή να μετακομίζουν αλλού.

Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάστηκαν οι προσφυγές των γειτόνων στην Δικαιοσύνη κατά  παιδικών σταθμών. Στο Βερολίνο ένας παιδικός σταθμός έκλεισε... μετά από τέσσερα χρόνια διαμάχης με έναν γείτονα. Στις πολυκατοικίες τα ζευγάρια με παιδιά δέχονται παράπονα και κατακρίσεις εκ μέρους των άλλων ενοίκων που τους κάνουν μήνυση , επειδή δεν αντέχουν άλλο το θόρυβο από τα αδέξια βηματάκια των νηπίων που μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν να περπατούν ή από τα κλάματά τους τη νύχτα ή από τα μαθήματα πιάνου των μεγαλύτερων παιδιών. Η τιμή ενός διαμερίσματος χάνει το 28% της αξίας του, αν στο ισόγειο λειτουργεί  παιδικός σταθμός.

Είναι άραγε ηχορύπανση τα γέλια, τα τραγούδια και οι φωνές των παιδιών που  με αυτό τον τρόπο δείχνουν την ευχαρίστησή τους; Φαίνεται ότι είναι για το μεγαλύτερο ποσοστό των παραπονούμενων που ανήκουν στους εργαζόμενους στα γύρω γραφεία, στους εργένηδες, στα ζευγάρια που έχουν αλλεργία στα παιδικά παιχνίδια και στους ηλικιωμένους.

Η λογοτεχνία είναι γεμάτη από χαριτωμένες περιγραφές παιδιών που παίζουν και τσιρίζουν ανέμελα στους δρόμους και στις αλάνες, εικόνες πολύ όμορφες που , εφόσον δεν ενοχλούν τα αυτιά μας, εντυπώνονται στο μυαλό μας ως ευχάριστα, καθημερινά γεγονότα μιας ειρηνικής ζωής.

Σήμερα αυτές οι περιγραφές έχουν φαίνεται μόνο λογοτεχνική αξία.

Στην πραγματικότητα η υπομονή μας είναι πολύ περιορισμένη, οι θόρυβοι της πόλης μάς κουράζουν και θέλουμε, όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας, να ησυχάζει η ταλαιπωρημένη ακοή μας. Τα παιδιά των γειτόνων  και τα παιχνίδια τους δεν μας ενδιαφέρουν.

Κυρίως όμως η μειωμένη ανοχή μας απέναντί τους δείχνει ότι  βρισκόμαστε πολύ μακριά από την παιδική ηλικία. Κι αν αυτό είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο, τότε αποδεικνύει ότι η κοινωνία, μέσα στην οποία ζούμε, είναι μια κοινωνία γερόντων.
 

--Η  κ. Καίτη Βασιλάκου είναι φιλόλογος και συγγραφέας.
Καίτη Βασιλάκου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...