M A N I E R
this site the web

Νέου τύπου καταλύτης φέρνει πιο κοντά το φθηνό καύσιμο υδρογόνο

Το υδρογόνο έχει χαρακτηριστεί το ιδανικό εναλλακτικό καύσιμο του μέλλοντος, καθώς θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους ολοένα μειούμενους υδρογονάνθρακες, ενώ δεν θα παρήγαγε ούτε το -υπαίτιο για την κλιματική αλλαγή- διοξείδιο του άνθρακα. Μέχρι σήμερα όμως διάφορα πρακτικά προβλήματα έχουν εμποδίσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέου τύπου καταλύτη που παράγει υδρογόνο, ανοίγοντας ένα νέο πολλά υποσχόμενο δρόμο για την πραγματοποίηση της «οικονομίας του υδρογόνου» στο μέλλον.
Θεωρητικά η παραγωγή υδρογόνου είναι απλή. Αρκεί, με τη βοήθεια λίγης ενέργειας, να διαχωριστεί το νερό σε αέριο υδρογόνο και οξυγόνο. Στη συνέχεια, το πρώτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινήσει μια μηχανή αυτοκινήτου ή οτιδήποτε άλλο στον πλανήτη μας. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα οι καταλύτες που έχουν κατασκευαστεί για το διαχωρισμό του νερού στα δύο συστατικά του, είναι είτε πολύ ακριβοί, είτε ασθενικοί και τεχνικά επισφαλείς, είτε ανίκανοι να δουλέψουν μόνο με νερό.
Τώρα, για πρώτη φορά, χημικοί του Πανεπιστημίου το Μπέρκλεϊ, υπό τον Jeffrey Long, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τελείως νέου τύπου καταλύτη, με βάση...
το μολυβδαίνιο, ο οποίος παράγει φθηνό υδρογόνο, δουλεύει μόνο με νερό και είναι ανθεκτικός και ασφαλής. Προς το παρόν πάντως, ο καταλύτης έχει ένα μειονέκτημα: απαιτεί πολλή ενέργεια για να μπορέσει να διασπάσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Παρόλα αυτά, η καινοτομική τεχνολογία ανοίγει ένα νέο πολλά υποσχόμενο δρόμο, που μπορούν να αξιοποιήσουν άλλοι ερευνητές για να βελτιώσουν περαιτέρω την συγκεκριμένη μέθοδο.
H δημιουργία υδρογόνου δεν είναι κατ’ αρχήν δύσκολη, καθώς η πλατίνα (λευκόχρυσος) μπορεί να μεταφέρει ζεύγη ηλεκτρονίων σε ζεύγη πρωτονίων κι έτσι να σχηματίσει το μόριο του υδρογόνου. Όμως το συγκεκριμένο πολύτιμο μέταλλο είναι πανάκριβο για να χρησιμοποιηθεί μαζικά στην εμπορική παραγωγή υδρογόνου. Εναλλακτικά –και πιο φθηνά- έχουν χρησιμοποιηθεί ένζυμα (τα οποία λέγονται υδρογενάσες), που μπορούν να δημιουργήσουν το μόριο του υδρογόνου χρησιμοποιώντας πρωτεϊνες με βάση το νικέλιο και τον σίδηρο. Σχετικές συσκευές έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια, όμως έχουν κι αυτές πολλά προβλήματα (είναι αργές, διαλύονται εύκολα σε σύντομο χρόνο, δουλεύουν μόνο με την προσθήκη οργανικών οξέων κ.α.).
Οι Αμερικανοί χημικοί ανακάλυψαν ότι το μολυβδαίνιο έχει την ασυνήθιστη ιδιότητα να μεταφέρει ηλεκτρόνια, κάτι που –στη θέση της πλατίνας- αξιοποίησαν για την παραγωγή υδρογόνου και μάλιστα σε σημαντικές ποσότητες. Είναι αξιοσημείωτο ότι η τεχνολογία τους λειτούργησε τόσο με καθαρό όσο και με θαλασσινό νερό, χωρίς την ανάγκη πρόσθετων ουσιών. Επιπλέον, η νέα μέθοδος είναι πιο σταθερή και ανθεκτική στον χρόνο, γιατί οι χημικοί δεσμοί που δημιουργεί το μολυβδαίνιο, είναι πολύ πιο «γεροί» σε σχέση με τους δεσμούς του νικελίου ή του σιδήρου.
Η ομάδα του Jeffrey Long ήδη προσπαθεί να βελτιώσει την τεχνολογία της, προσπαθώντας κυρίως να λύσει το πρόβλημα των υψηλών ενεργειακών αναγκών, στρεφόμενη στη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, που αποτελεί μια πηγή«καθαρών» (χωρίς άνθρακα) ηλεκτρονίων, τα οποία απαιτεί ο καταλύτης για να λειτουργήσει.
Ελευθεροτυπία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...