M A N I E R
this site the web

Ο Ερντογάν και ο κρυμμένος κουμπάρος. Του Σ. Κούλογλου.

Είναι γνωστό ότι όπως οι γάμοι από συμφέρον, έτσι και οι πολιτικές κουμπαριές διαρκούν όσο τα συμβαλλόμενα μέρη αποκομίζουν πολιτικά οφέλη. Αλλο όμως αυτό κι άλλο να καρφώνεις δημοσίως το κουμπαράκι σου, όπως έκανε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κώστα Καραμανλή. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Γ.Παπανδρέου, ο τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στη συνάντηση κορυφής που έγινε το 2004 στην Ελβετία, η υπό τον Καραμανλή ελληνική πλευρά καθώς και η ελληνοκυπριακή υπό τον Τάσο Παπαδόπουλο ζήτησαν, παρά τα όσο είχαν συμφωνηθεί, να αναβληθεί το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
Ηταν πράγματι το “ηρωικό όχι” απλή κίνηση τακτικής και δείγμα αναποφασιστικότητας, όπως υπονοεί ο Ερντογάν; Ο Τ. Παπαδόπουλος δεν ζει για να διατυπώσει την δικιά του εκδοχή για τα γεγονότα. Πολλοί όμως περίμεναν από τον πρώην Ελληνα πρωθυπουργό μια δημόσια τοποθέτηση. Ο Κ. Καραμανλής συνέχισε την ίδια τακτική: παρότι πληθαίνουν οι αναφορές για όσα έκανε -και για όσα δεν έκανε- εκείνος αρνείται να υπερασπιστεί στοιχειωδώς το παρελθόν του.
«Πού είναι ο κ. Καραμανλής; Τον κρύβετε;», ρώτησε ο Γ. Παπανδρέου την ηγεσία της ΝΔ στη συνεδρίαση της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά την ανοιχτή πρόκληση, ο κ. Καραμανλής παρέμεινε σιωπηλός, αν και δικαιούνταν τον λόγο τόσο επί προσωπικού όσο και ως πρώην πρωθυπουργός. Από τα «ορεινά» της Βουλής αρκέστηκε λίγο μετά να καταψηφίσει την πρόταση νόμου της κυβέρνησης για το πακέτο βοήθειας, ακολουθώντας τη γραμμή του κόμματος.
Όσο πρωτοφανής είναι η αποστροφή του Παπανδρέου για το «κρύψιμο» ή του Ερντογάν που αναφέρθηκε σε διπλωματικά παρασκήνια τα οποία συνήθως δεν αποκαλύπτουν πρωθυπουργοί, άλλο τόσο πρωτοφανής είναι και η στάση που κρατάει ο Καραμανλής. Στην προηγούμενη Βουλή, ο κ. Σημίτης αντιδρούσε, παίρνοντας τον λόγο, σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης των πεπραγμένων της θητείας του. Ο Μητσοτάκης έχει περάσει τα 90 αλλά δεν παύει να υπερασπίζει το παρελθόν του, τόσο το πρωθυπουργικό όσο και το προδικτατορικό, που είναι και ιδιαίτερα...
βεβαρημένο.
Το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Με το ερώτημα ασχολήθηκε την εβδομάδα που πέρασε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, γράφοντας μεταξύ των άλλων σε ένα μεγάλο άρθρο:
Από τότε που καταψηφίστηκε από τους Έλληνες πριν από επτά μήνες, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έλαβε το λόγο ούτε μια φορά στη Βουλή... Πολλές φορές τον βλέπει κανείς στο Κολωνάκι, τη συνοικία των επωνύμων, όταν επισκέπτεται το γυμναστήριο συνοδευόμενος από τους τέσσερις σωματοφύλακές του.
Χωρίς επιτυχία ωστόσο, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που τράβηξε πρόσφατα ένας παπαρατσι. Δείχνουν τον Καραμανλή να κατηφορίζει από τη βίλα του στην παραλία και να βουτάει στη θάλασσα. Κρίνοντας από τον τεράστιο σωματικό του όγκο, δε λείπει τίποτα από τον 54χρονο.
Ερωτήματα άρχισε να διατυπώνει και ο ελληνικός Tύπος, που για χρόνια κρατούσε τον πρώην πρωθυπουργό στο απυρόβλητο. Χθες Σάββατο, η Ελευθεροτυπία επιστράτευσε τρεις πολιτικούς επιστήμονες για να εξηγήσουν την στάση του. «Είναι σχεδόν παθολογία, σαν αρρώστια », σχολίαζε ο Θ. Βερέμης. «Στη θέση του κ. Καραμανλή θα είχα φύγει στην εξορία», πρόσθετε η Καθημερινή μεταφέροντας τα λόγια Ευρωπαίου διπλωμάτη.
Κρατάει χρόνια αυτή η απραξία. Στην πραγματικότητα, το 2005, μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία στους στενούς συνεργάτες του Ρουσόπουλο και Αγγέλου. Το περιβάλλον έκανε μπίζνες στυλ Βατοπέδι, ο πρωθυπουργός ήταν αποτραβηγμένος στα ιδιαίτερά του διαμερίσματα και η χώρα αρμένιζε ακυβέρνητη. Στους υπουργούς που του ζητούσαν ραντεβού ή λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα απαντούσε μονότονα «ξέρεις εσύ», ενώ στις συνηθισμένες διαμάχες μεταξύ υπουργών μία ήταν η επωδός: «Βρείτε τα».
Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η παραίτηση οφείλεται στην ανακάλυψη ότι παρακολουθούσαν και το πρωθυπουργικό τηλέφωνο ή απλώς συμπίπτει χρονικά με τις υποκλοπές. Μάλλον δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτέ, αφού ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, που προκάλεσε τον θάνατο και του τεχνικού της Vodafone Κ. Τσαλικίδη, μπαίνει σιωπηλώς στο αρχείο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ερώτημα του Παπανδρέου «Πού τον κρύβετε;», ο κ. Σαμαράς δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει, υπερασπίζοντας τον άνθρωπο που μέσω του μηχανισμού του Μαξίμου τον προωθούσε για την ηγεσία της ΝΔ τα δύο τελευταία χρόνια. Χωρίς την παρασκηνιακή αυτή υποστήριξη, ο Σαμαράς δύσκολα θα είχε κερδίσει την Μπακογιάννη. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται παρ όλα αυτα να θεωρεί τον παλιότερο βαρίδι που αναγκαστικά πρέπει να κουβαλάει, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Βουλή.
Ομως το αίτημα μέρους και της κομματικής βάσης της ΝΔ για κάθαρση και ρήξη με το παρελθόν, οι πρόσφατες μηνύσεις εναντίον του πρώην πρωθυπουργού από στελέχη της ΝΔ και οι εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι μετατρέπουν την τακτική ισορροπιών που τηρεί ο Α.Σαμαράς σε παρακινδυνευμένη ακροβασία στο κενό. Στο σκάνδαλο είναι μπλεγμένοι βουλευτές και το καραμανλικό περιβάλλον. Αν η ΝΔ καταψηφίσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις ποινικές ευθύνες υπουργών ή την δίωξη του Αγγέλου, θα εμφανιστεί να εναντιώνεται στο αίτημα για κάθαρση. Αν υπερψηφίσει την σχετική πρόταση θα στραφεί αντικειμενικά εναντίον του Καραμανλή.
Ισως ο κ. Καραμανλής να περιμένει την συνέχεια για να μιλήσει, πιστός στην συμβουλή του θείου του ότι συχνά στην πολιτική η σιωπή είναι χρυσός. Ισως πάλι να πρόκειται για αυτό που έγραψε στο ίδιο άρθρο η γερμανική Handelsblatt: «Ένα ταξίδι στις Άλπεις, ένα ταξίδι στην Τοσκάνη, μια βόλτα στη Βενετία, τακτικές επισκέψεις στο Ολυμπιακό Στάδιο, όταν παίζει η ομάδα του, ο Παναθηναϊκός. Από τότε που αποδεσμεύτηκε από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, απολαμβάνει τη ζωή. Τώρα έχει επιτέλους χρόνο και για το αγαπημένο του παιχνίδι, το play station».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...