M A N I E R
this site the web

Κοινοβουλευτικός έλεγχος - παρωδία


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ
Ανατρέχω στις πρώτες δηλώσεις, εξαγγελίες και δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και ήταν διάχυτη η εφορία και η βεβαιότητα ότι μπορεί η νέα κυβέρνηση να αλλάξει όχι μόνο τη χώρα, αλλά και το ίδιο το πεπαλαιωμένων αντιλήψεων και νοοτροπιών πολιτικό σύστημα. Μέσα στη λειτουργία που πολιτικού συστήματος, περίοπτη θέση ασφαλώς έχει και η λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών στο σύνολό τους.

Μέχρι σήμερα ωστόσο, τίποτε δεν άλλαξε στον επιφανειακό τρόπο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση από υφυπουργό της κυβέρνησης που παρέλαβε βουλευτής της Δωδεκανήσου στο γραφείο του, για ένα από τα προβλήματα της περιοχής. Η απάντηση αυτή εν είδε και πιθανότατα δεν θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, διότι …ουδεμία σχέση έχει με την ερώτηση! Κάποιος υπάλληλος του συγκεκριμένου υπουργείου, έγραψε δύο αράδες σ’ ένα χαρτί, για να φύγει η υποχρέωση από πάνω τους και αυτό ήταν! Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος συνετελέσθη!

Είναι ενδεικτικό το περιστατικό αυτό της αβάσταχτης ρηχότητας της διαδικασίας, όπως γίνεται σήμερα. Βροχή καταγγελιών και διαμαρτυριών των πολιτών προς τους αρμόδιους υπουργούς, για τις οποίες δεν περιμένουν σοβαρές απαντήσεις, συνήθως αόριστες και γενικόλογες, ενίοτε και εντελώς εκτός θέματος. Στο μόνο που χρησιμεύουν οι ερωτήσεις που σωρηδόν κατατίθενται στη Βουλή είναι ότι οι βουλευτές μπορούν στη συνέχεια να ισχυρισθούν στους ψηφοφόρους τους ότι έφεραν το θέμα στη Βουλή. Επακόλουθο κι αυτό μιας νοοτροπίας που κακώς έχει κυριαρχήσει σε πολίτες και πολιτικούς. Όσο περισσότερες ερωτήσεις (έστω και χωρίς απάντηση) , όσο περισσότερη χαρτούρα στα συρτάρια των υπουργείων, τόσο πιο καλός ο βουλευτής!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...