M A N I E R
this site the web

Οι κατεδαφιστές και οι «άριστοι»


Του Παντελη Μπουκαλα
Για τον πολίτη της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας, ο δημόσιος χώρος, η αγορά, δεν ήταν ξένος τόπος, ανοίκειος ή και εχθρικός, αλλά φυσική και αχώριστη προέκταση του ιδιωτικού του χώρου: σπίτι του ήταν η πόλη. Μπορεί να γκρίνιαζε για τους ηγέτες του, να αναθεμάτιζε, να εξοστράκιζε όσους επέλεγε στη μια ή την άλλη περίσταση σαν εξιλαστήρια θύματα, μπορεί να έβρισκε παρηγοριά σε όσα καταλόγιζε στους δημαγωγούς ο Αριστοφάνης, την πολιτική ωστόσο, ως τέχνη οργάνωσης των κοινών, δεν την αρνήθηκε ποτέ.
Ιδού λοιπόν η διαφορά, μία επιπλέον: Στη σύγχρονη αθηναιοκεντρική δημοκρατία, ο ιδιωτικός χώρος βδελύσσεται τον δημόσιο, η δε αποστροφή προς ορισμένους πολιτικούς τείνει να μεταλλαγεί (αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό) σε αποστροφή προς τους πολιτικούς συλλήβδην και, ακόμα χειρότερα, σε απέχθεια προς την πολιτική εν γένει. Αυτό αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις και η εκλογική αποχή (με όλο και εντονότερα προβαλλόμενο το ηδονιστικό ή μηδενιστικό σύνθημα «πάμε παραλία, όχι κάλπη», που το διακινούν οι καθεστωτικοί ταγοί της γυάλινης υπερεξουσίας), αυτό φωνάζουν στην κάμερα οι μάλλον επιλεγμένοι «αγανακτισμένοι», αυτό θριαμβεύει στην επικράτεια του Ιντερνετ, υλική και φασματική ταυτόχρονα. Αυτό, τέλος, επικυρώνεται από μαζικώς πλέον εκφωνούμενα συνθήματα του τύπου «Να καεί η Βουλή» ή «Κ[...]άλες, έρχονται κρεμάλες».
Η ισοπέδωση είναι προφανής όσο και άδικη· δεν είναι ίδιοι και δεν είναι όλοι άθλιοι, «κλέφτες» και «απατεώνες» οι πολιτικοί, όπως δεν είναι «αλήτες ρουφιάνοι» όλοι οι δημοσιογράφοι, φακελάκηδες όλοι οι γιατροί, διεφθαρμένοι όλοι οι εφοριακοί κ.τ.λ., κι ας επιμένει περί του αντιθέτου ο άρχων λαϊκισμός. Επιπλέον, κι αυτό κυρίως πρέπει να προσέξουμε,... η ισοπέδωση, η άκριτη γενικευμένη απαξίωση, διευκολύνει όλως ιδιαιτέρως μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην υπερφαλάγγιση του δημοκρατικού συστήματος, έστω αυτού του αδύναμου που διαθέτουμε, στην ηθική εξουθένωσή του, στην ολοσχερή πλέον υπαγωγή του στους ισχυρούς του χρήματος και των μίντια.
Οσα ήδη ακούγονται για την ανάγκη «του λοχία - σωτήρα» μπορεί να καταταχθούν στα γραφικά, αν και η δύναμη της οιονεί συγκυβερνώσας Aκροδεξιάς υπερβαίνει το εκλογικό ποσοστό του ΛΑΟΣ. Τα συστηματικώς προωθούμενα σενάρια όμως για τη συγκρότηση «κυβέρνησης αρίστων», «ευπατριδών» ή όποιων άλλων αποσπούν κύρος από την οικονομική και μόνον ισχύ τους ή από την «πνευματική» τους υπεροχή, πραγματική ή φημολογούμενη, είναι άλλης τάξεως και επικινδυνότητας· είναι σενάρια όχι απλώς υποκατάστασης αλλά ακύρωσης της δημοκρατίας και εξωθεσμικής ποδηγέτησής της. Οπως δεν ψηφίσαμε να μας συγκυβερνήσει το ΔΝΤ, έτσι δεν ψηφίσαμε να μας επιβληθούν αυτόκλητοι ή διαφημιζόμενοι σωτήρες. Αν επείγονται να δείξουν τον πατριωτισμό τους, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...