M A N I E R
this site the web

Σχόλιο...! Πολλά χρόνια τώρα....

Toυ Πανου Ιατριδη
Πολλά χρόνια τώρα, παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας , καθώς δίνουν τροφή για τα σκίτσα μου. Νιώθω όμως την ανάγκη αυτή τη φορά να σχολιάσω με λόγια και όχι με γραμμές.

Αυτές τις δύσκολες ώρες είδα με καθαρά μάτια την στάση των πολιτικών κομμάτων, που ακόμη και τώρα, συνεχίζουν να λειτουργούν για το δικό τους μικροκομματικό όφελος και όχι για να προσφέρουν λύσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση του έλαχε το βαρύ αυτό φορτίο ως αποτέλεσμα και των δικών του παλαιότερων κυβερνήσεων. Συγκυρία ή όχι; Ήξερε ή όχι; Ραντεβού για άλλη μια φορά με την ιστορία; Δεν ξέρω…! Δυστυχώς ή ευτυχώς, μάλλον δυστυχώς κατά τα φαινόμενα, αυτή είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση με ισχυρή εντολή και καλείται τώρα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Αντίθετα από την …τέλος πάντων, ιδεολογία του, πήρε τα μέτρα αυτά που όλοι νιώσαμε, με την προοπτική πως θα έρθουν καλύτερες μέρες. Εδώ που φτάσαμε αναγκαστικά... θα χορέψει στον χορό του Δ.Ν.Τ. και κοντά του κι εμείς. Το πολιτικό κόστος είναι δεδομένο όσο και οι θυσίες του κόσμου. Το ερώτημα είναι αν αξίζει; Το αποτέλεσμα θέλω να ελπίζω πως θα είναι αντάξιο του τιμήματος που καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε.

Η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πλήρως την ανυπαρξία της είτε γιατί γνωρίζει πολύ καλά, ασχέτως αν δεν το παραδέχεται, πως έχει κι εκείνη μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση, είτε γιατί γίνεται ένας πόλεμος μέσα στους κόλπους της που δυστυχώς γι αυτήν δεν είναι και πολύ ξεκάθαρος. Ίσως πάλι γιατί ο ίδιος ο Σαμαράς δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του σαν νέος πρόεδρος ενός κόμματος που βγαίνει από μια συντριπτική ήττα ή τελικά δεν είναι τόσο ικανός να αρθρώσει έναν ισχυρό πολιτικό λόγο και να προτείνει λύσεις. Μόνο πυροτεχνήματα πετάει πότε πότ ε για να επιβεβαιώσει τυπικά τον ρόλο της αντιπολίτευσης.

Περνώντας στον Καρατζαφέρη, θα έλεγα πως είναι μια περίεργη περίπτωση… ίσως και επικίνδυνη..
Κινείται όπου φυσά ο άνεμος σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει περισσότερο κόσμο από πολλά κοινωνικά στρώματα και χαλαρές ιδεολογικές απόψεις. Κρατά παράλληλα σταθερή την δική του ιδεολογική ταυτότητα φτάνοντας την πότε πότε στα άκρα για να κρατάει κοντά του και σε εγρήγορση το ισχυρό κομμάτι των εθνικιστών που είναι και η βασική του δεξαμενή. Ως εκ τούτου τα ποσοστά του ανεβαίνουν συνεχώς. Σε αυτή την χρονική περίοδο θέλει ιδιαίτερη προσοχή η απήχηση που έχει το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ και δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι στο απώτερο παρελθόν, τέτοιου είδους στάσεις και αντιλήψεις σε ανάλογες οικονομικές κρίσεις, προκάλεσαν γεγονότα που έχουν γρ αφτεί με τα μελανότερα χρώματα στις σελίδες της ιστορίας…!

Άφησα για το τέλος την Αριστερά ως την λύση για όλα τα παραπάνω… Θα μπορούσε να ‘ναι αλλά δεν το βλέπω…

Δυστυχώς Κ.Κ.Ε. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι πλέον ένας μύθος, έν α μουσειακό κομμάτι και πολλές σελίδες μελάνι σε ένα κάρο βιβλία. Αναδείχτηκε μεγάλη δύναμη κοινωνικών ανατροπών η παλιά ενωμένη Αριστερά αλλά πλέον τα δύο μέρη της έχουν μετατραπεί σε μια ενοχλητική φωνή που σου παίρνει τ’ αυτιά και κενή νοήματος. Με τα νώτα τους καλυμμένα χωρίς κυβερνητικές θητείες(εκτός από την συνεργασία με την ΝΔ που φροντίζουν να την ξεχνούν) και άρα χωρίς εμπειρία αλλά και χωρίς λάθη, ασκούν κριτική στις κυβερνητικές επιλογές. Και καλά κάνουν βέβαια, αλλά νομίζω πως όταν κάτι δεν σου αρέσει πρέπει να έχεις και κάτι να αντιπροτείνεις και να έχει μια λογική βάση. Καλή είναι η φαντασία στην εξουσία αλλά όταν εξουσιάζουν άλλοι ασ‘ την κατά μέρος . Και εν προκειμένω η φαντασία αυτή έχει πάει περίπατο εδώ και εκατό χρόνια μιλώντας συγκεκ ριμένα για το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πάλι κάτι πήγε να κάνει με την εκλογή του Τσίπρα ( εγώ, τότε, ενθουσιάστηκα με την απόφαση να προωθήσουν ένα νέο άνθρωπο στην ηγεσία του κόμματος, με φρέσκιες ιδέες και πιο κοντά στους νέους). Περίμενα ημέρα με την ημέρα να πει τα καινούργια πράγματα που έχει να προτείνει για όλους μας… και τίποτα. . Ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ήταν, μια κοροϊδία, δυστυχώς. Μια φούσκα που πάνω στις εκλογές έσκασε. Ούτε το κάλεσμα για συνεργασία από το ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκε γιατί φοβήθηκε μην ξεστρατίσει από τον ιδεολογικό του δρόμο. Ενώ θα είχε την ευκαιρία και να το εκβιάσει και να αποδείξει την αξία του (αν είχε, κανείς δεν θα το μάθει) με έργο σε κυβερνητικά πόστα. Και μέσα στις πολιτικές τους επιλογές που καλώς ή κακώς ακολουθούν τα δύο αυτά κόμματα, τρώγονται κ αι από πάνω μεταξύ τους.

Εδώ ταιριάζει το ανέκδοτο: Πώς πέθανε ο τελευταίος Πόντιος Αριστερός. Ε, αφού δεν ήξερε με ποιόν να διασπαστεί.

Αυτό είναι το αιώνιο πρόβλημα της Αριστεράς, οι συνιστώσες, τα ρεύματα, τα σχήματα και άλλα τέτοια συνώνυμα.

Όταν τα ξεπεράσει αυτά, θα έχει την δύναμη και το ν κόσμο μαζί της για ανατροπές και αλλαγές.

ΥΓ. Καθώς έκανα τις παραπάνω σκέψεις και συνέτασσα το κείμενο μου ήρθε η ιδέα για το σκίτσο.

Τελικά δεν μπορώ να μην σχολιάσω και με γραμμές, θα σκάσω. 
IaTriDis  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...