M A N I E R
this site the web

«Γιώργος Παπανδρέου: Ο Έλληνας διανοητής» - The TIME Magazine (Europe's Edition)

 By Nicole Itano «Γιώργος Παπανδρέου: Ο Έλληνας διανοητής Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς την σύγχρονη Ελλάδα, χωρίς προηγουμένως να καταλάβει τους Παπανδρέου.Τρεις άνδρες με αυτό το όνομα οδήγησαν την χώρα από το τέλος του Β΄ΠΠ! Πρώτος υπήρξε ο Γεώργιος, ένας πραγματιστής κεντρώος πολιτικός, με μεγάλη συνεισφορά στην έξοδο της χώρας του από την κατοχή των Ναζί. Ακολούθησε ο γιός του, ο παράφορος Ανδρέας(Παπανδρέου), ένας εκσυγχρονιστής με ελαττώματα, αλλά σίγουρα χαρισματικός, που βοήθησε να «εκδημοκρατιστεί» στη χώρα του, η διαφθορά & ο νεποτισμός! Τώρα πλέον, είναι η σειρά του Γιώργου, μεγαλύτερου γιού του Ανδρέα. Ο Γ. Παπανδρέου, που εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβρη, «ξόδεψε» το μεγαλύτερο διάστημα των πρώτων 6 μηνών του στην κορυφή της ηγεσίας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσει την χώρα του μακριά από την χρεοκοπία, και ταυτόχρονα να επιβάλλει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Στα σπηλαιώδη, πλαισιωμένα με περιστύλια δώματα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου δέχτηκε τον συνεργάτη του ΤΙΜΕ στις 29 Μαρτίου, η μυθική παράδοση των Παπανδρέου, φαίνεται να δεσμεύει απόλυτα, να επηρεάζει τόσο πολύ, τον εξαιρετικά προσιτό στη συζήτηση Πρωθυπουργό.

Το ανοιχτό λάπτοπ Apple πάνω στο γραφείο του, το (υβριδικό) Prius που χρησιμοποιεί στις μετακινήσεις του, και τα ακραία μοντέρνα έργα τέχνης δίπλα-δίπλα στα παλιά δερματόδετα βιβλία στο γραφείο του, είναι μικρά, αλλά εν τούτοις «φλύαρα» σημάδια, για το πώς καταφέρνει και συνταράζει τον «μουχλιασμένο» κόσμο της ελληνικής πολιτικής.

«Είμαι σίγουρος πως σε μερικά χρόνια, θα είμαστε περήφανοι να λέμε πως, περνώντας μέσα από μια τόσο δύσκολη συγκυρία, καταφέραμε να φτάσουμε σε μια Ελλάδα, που είναι μια πολύ διαφορετική χώρα...», λέει.



Για να φτάσει εκεί, ο Παπανδρέου ξέρει καλά πως πρέπει να αποκολλήσει τη χώρα του από μια κουλτούρα δικαιωμάτων μόνον (Στμ: ενν. προφανώς χωρίς αντίστοιχες υποχρεώσεις) αλλά και εξαγορών, για την οποία, υπεύθυνη, είναι πιο πολύ η Αριστερά, του δικού του κόμματος συμπεριλαμβανομένου .

«Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να αλλάξουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς», μας λέει πως ήταν τα πρώτα λόγια του στο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, όταν το 2004 ανέλαβε την ηγεσία του.

Αλλά, είναι άραγε, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την Ελλάδα & το ΠΑΣΟΚ στον 21ο αιώνα;

Μπορεί να είναι ο φορέας ενός πολύ μεγάλου πολιτικού ονόματος, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου, ΔΕΝ είναι φτιαγμένος από τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται οι συντριπτικά περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί.

Κομψός & καλογυμνασμένος, ο γεννημένος στις ΗΠΑ Έλληνας πρωθυπουργός, (η μητέρα του Margaret κατάγεται από το Ιλινόϊ), έζησε τα περισσότερα χρόνια της νεότητάς του σαν εξόριστος μαζί με τον πατέρα του, σε ΗΠΑ, Καναδά & Σουηδία. Μιλάει Αγγλικά με έναν διακριτικό τόνο Μεσο-δυτικής προφοράς, και με έξοχη χρήση των Αμερικάνικων ιδιωματισμών.

Τα ελληνικά του, είναι πιο πολύ εγκεφαλικά, «τετράγωνα», παρά φλογερά. Ανατρέποντας έτσι, και μια από παλιά εγκατεστημένη παραδοσιακή θεωρία, που ήθελε τον Έλληνα πολιτικό, να κυριαρχεί στο χώρο του, με την φλογερή του ρητορική!

Ο Ελληνικός Τύπος, καμιά φορά, τον ειρωνεύεται κιόλας, για τα μικρά γραμματικά του λάθη.

Ο Παπανδρέου, είναι φανερό πως εξιτάρεται, μιλώντας πιο πολύ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα & το Περιβάλλον, παρά για την Οικονομία.

Μερικές μέρες νωρίτερα, αφού είχε επιστρέψει από τις Βρυξέλλες έχοντας αποσπάσει μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα παρενέβαινε αποφασιστικά για την διάσωση της Ελλάδας, οτιδήποτε κι' αν πήγαινε στραβά, χαλάρωσε κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατό του.

«...Ίσως δεν έχει την ικανότητα να εμπνέει το πλήθος όπως ο πατέρας του, αλλά μπορεί αυτό ακριβώς μπορεί να είναι και ένα σημάδι πως ο Ελληνικός λαός έχει ήδη ωριμάσει», μας λέει ο Σταν Ντρένος, ένας Έλληνας πανεπιστημιακός, που γράφει μια ανέκδοτη ακόμα βιογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου.

«...Ο καιρός των ηρώων έχει ήδη περάσει», προσθέτει.

Οι Έλληνες, περιγράφουν τον νέο του πρωθυπουργό, σαν «ανθρώπινο» και «αξιοπρεπή». Αλλά στον βίαιο κόσμο της ελληνικής πολιτικής ζωής, αυτά, δεν είναι ακριβώς εκείνα που θα χαρακτηρίζαμε σαν «κομπλιμέντα»!

Παρά την κυριολεκτικά συντριπτική περσινή νίκη του ΠΑΣΟΚ, η άνοδος του Παπανδρέου, οφείλεται πιο πολύ στην αυτοκαταστροφική πολιτική της κυβερνώσας κεντρο-δεξιάς Νέας Δημοκρατίας.

Και οι αντίπαλοί του, (εξακολουθούν να) τον ειρωνεύονται σαν «Γιωργάκη», ή «μικρό Γιώργο».

Αλλά, δεν είναι καθόλου σοφό να υποτιμά κανείς τον Παπανδρέου.

Διπλωμάτης από τη φύση του εξέπληξε πολλούς με την επιδεξιότητά του στη διαχείριση της κρίσης. Η προηγούμενη εμπειρία του σαν Υπουργού των Εξωτερικών, σίγουρα τον βοήθησε στην προσπάθειά του να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη πως η Ελλάδα σοβαρολογεί όταν λέει πως «θα καθαρίσει τα οικονομικά της».

«Αυτό που μας έλεγαν οι Αγορές ήταν πως «ναι, σας ακούμε, αλλά ΔΕΝ σας πιστεύουμε», λέει ο Παπανδρέου στο ΤΙΜΕ.

«...Η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της. Αυτό που λέω παντού, είναι πως οφείλουμε να την ξανα-κατακτήσουμε».

Ενώ το ενδιαφέρον είναι πως επιδιώκει τα ίδια πράγματα και για το δικό του κόμμα.

«Υπάρχει μια ορισμένη αντίληψη της πολιτικής, που την βλέπει σαν ένα βρώμικο παιχνίδι. Είναι δύσκολο παιχνίδι, σύμφωνοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και βρώμικο».

«...Οι Έλληνες, θέλουν πλέον να τελειώνουν οριστικά με την σήψη, που διαβρώνει, που κατατρώει την κοινωνία τους. Το πρώτο βήμα, είναι να γίνει αποδεκτό το πρόβλημα της ύπαρξης της διαφθοράς, κι' αυτό το βήμα, το έχουμε ήδη κάνει. Ήδη, υπάρχει πια πολύς κόσμος, που πιστεύει πως δεν είναι μια απλή αλλαγή αυτό που χρειαζόμαστε, αλλά ένα ριζικά άλλο Κράτος. Θέλουμε, όλοι πλέον, να δώσουμε τη μάχη μας με την διαφθορά», συμπληρώνει.

Το ΠΑΣΟΚ του πατέρα του, είναι γεμάτο από πιστούς στις παλιές μορφές, αλλά το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, αισθάνεται άνετα να μιλάει πολλές γλώσσες, είναι κόμμα «της μεγαλούπολης», και σε κρίσιμες θέσεις, παρατάσσει πρόσωπα σαν την Τίνα Μπιρμπίλη, την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, που εμφανίζεται με τζινς στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και μεταφέρει τα έγγραφά της, με ένα σακίδιο στην πλάτη

Ο Γ. Παπανδρέου, λέει πως θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Σουηδία της Μεσογείου», ενισχυμένη με ευρεία χρήση της «πράσινης ενέργειας», και με έναν τουρισμό μικρής κλίμακας για μεσαία και πάνω εισοδήματα, έναν τουρισμό «μπουτίκ». Και ισχυρίζεται πως έτσι, μπορούν να επιτευχθούν, ΚΑΙ μια ανταγωνιστική Οικονομία, αλλά ΚΑΙ ένα γενναιόδωρο Κοινωνικό Κράτος.

Και, παρά τις αναταράξεις των λίγων προηγούμενων μηνών, παραμένει αισιόδοξος για το ευρωπαϊκό Σχέδιο.

«Νομίζω, πως η Ευρώπη, δεν είναι παρά μια ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Θάλεγα πως απομακρυνόμενη από ένα απλό σχέδιο για την Ειρήνευση της ηπείρου (που υπήρξε στην αρχή), τείνει να εξελιχθεί στο Πρωτότυπο για μια Παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία...»

Θα ήθελε, αναμφίβολα, να ηγηθεί σε έναν τέτοιο δρόμο.

Αλλά υπάρχει μια οικονομική κρίση, που πρέπει πρώτα να τελειώνει μαζί της....
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1977009,00.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...