M A N I E R
this site the web

H στραβά πάνε τα spread ή στραβά αρμενίζουμε...

To γεγονός ότι στη χώρα έχει χαθεί και η λογική και η ψυχραιμία αποδείχθηκε και αυτή την εβδομάδα, όταν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ΜΜΕ άρχισαν να ψάχνουν για το «βαθύ λαρύγγι»: πρόκειται για τον κυβερνητικό αξιωματούχο που υποτίθεται ότι είχε διαρρεύσει στο γερμανικό site Μarket Νews ότι η κυβέρνηση ήθελε να παρακάμψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αυτή η είδηση –επίσης υποτίθεται– προκάλεσε την Τρίτη την άνοδο των spread.
«Ο πρωθυπουργός οφείλει να βρει και να κατονομάσει αυτό το στέλεχος» απαιτούσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Οργισμένοι σχολιαστές ζητούσαν στα τηλεοπτικά παράθυρα από την κυβέρνηση –αν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει λαρύγγι στους κόλπους της όπως η ίδια ισχυρίζεται– να… μηνύσει το site που προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία. Όσο για την κυβέρνηση απέδιδε το όλο θέμα σε αηδίες, ψάχνοντας συγχρόνως μια Ελληνίδα δημοσιογράφο που είχε διαρρεύσει στο γερμανικό site τη λάθος πληροφορία. Μέσα στην αναμπουμπούλα έπεσαν και μερικά συντροφικά μαχαιρώματα στη Λούκα Κατσέλη και μάλιστα δια μέσου του συζύγου της που ήταν επόμενο να αντιδράσει οργισμένα.
Το βιολί συνεχίστηκε και εχθές, Τετάρτη. Τα spread ανέβηκαν κι άλλο, γεγονός το οποίο αποδόθηκε σε είδηση που δημοσιεύθηκε αυτή την φορά στο Bloomberg, ένα διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων. Σήμερα, Πέμπτη, τα spread χτύπησαν νέο ιστορικό ρεκόρ, το οποίο σίγουρα μάλλον θα αποδοθεί στους κερδοσκόπους. Αύριο μπορεί να φτερνιστεί ο Τρισέ και να πουντιάσει όλη η ελληνική οικονομία. Θα βρίσκουμε κάθε φορά αποδιοπομπαίους τράγους ή επιτέλους θα σκεφτούμε σοβαρά;
Γιατί στην πραγματικότητα δύο είναι οι βασικές αιτίες για την εκτόξευση του ύψους των επιτοκίων με τα οποία καλείται να δανειστεί η ελληνική οικονομία. Κατ’ αρχήν, ο μηχανισμός στήριξης που υιοθετήθηκε πριν από 15 μέρες στις Βρυξέλλες αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και φιλικών ΜΜΕ, ήταν από την αρχή: μια τρύπα στο νερό. Σε μια συνέντευξη του στο ράδιο Κόκκινο, ο Γιάννης Δραγασάκης συνόψιζε: «Πρώτον ο περιβόητος αυτός μηχανισμός δεν λέει πότε ενεργοποιείται. Αναφέρει ότι πρέπει μια χώρα να δηλώσει στην ουσία στάση πληρωμών, να δηλώσει αδυναμία δανεισμού για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Δεύτερον, δεν είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί διότι απαιτείται ομόφωνη απόφαση των 16 χωρών. Τρίτον, δεν υπάρχει κεφάλαιο, δεν υπάρχει δηλαδή αποθεματικό, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν σε διμερή βάση η Ελλάδα με τις διάφορες χώρες».
«Τέλος, το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα, αν πιστέψουμε δημοσιογραφικές πληροφορίες που προέρχονται από την Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να είναι το επιτόκιο της αγοράς. Άρα, αυτό δίνει ένα κίνητρο στις αγορές να ανεβάσουν περισσότερο το επιτόκιο ώστε να κερδοσκοπήσουν».
Η δεύτερη και πιο σημαντική αιτία για την εκτίναξη των spread είναι ότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα, με την συνταγή του ΔΝΤ που έχει υιοθετήσει. Η σημερινή οικονομική πολιτική οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, χωρίς καμιά προοπτική ή σχέδιο ανάπτυξης, από την οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή του χρέους. Είναι σαν κάποιος να εμφανίζεται σε μια τράπεζα και ζητάει νέο δάνειο για να πληρώσει τα προηγούμενα και ο τραπεζίτης να του επιβάλλει ένα πλάνο που θα μειώσει μεν τα έξοδα του, αλλά πολύ περισσότερο θα μειώσει τα έσοδα του. Από που θα βρει χρήματα να αποπληρώσει και τα νέα χρέη; Ακόμη και ο καλύτερος τραπεζίτης του κόσμου θα του έδινε δάνειο με μεγάλο ρίσκο και επομένως πολύ υψηλό επιτόκιο.
Ιδιαίτερα σε μια οικονομία σαν την ελληνική, η νεοφιλελεύθερη συνταγή πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Σε μια σημερινή του ανάλυση που έχει τίτλο «Η ελληνική τραγωδία συνεχίζεται» το abc.net κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα: «Οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν ένα από τα ελάχιστα εργαλεία μιας οικονομίας σε πτώση, από την οποία απουσιάζει μια ισχυρή εξαγωγική βάση και ένας δυνατός ιδιωτικός τομέας. Ο δημόσιος τομέας απασχολεί περίπου το 30 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα αντιμετωπίζουν μείωση των μισθών κατά περίπου 30 τοις εκατό. Αυτό από μόνο του εγγυάται την κατάρρευση της κατανάλωσης».
Όσο και να προσπαθήσει κανείς, τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα. Η Ελλάδα χρειάζεται να δανειστεί 12 δις ευρώ μέχρι τέλος Μαΐου και περίπου τα διπλάσια μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο δανεισμός με τα σημερινά επιτόκια ισοδυναμεί με αυτοκτονία, καθώς δεν υπάρχει κανένα φως αναθέρμανσης της οικονομίας στην άκρη του τούνελ. Η προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ παρουσιάζει τα τεράστια κενά που αναφέρθηκαν προηγούμενα. Έτσι, όπως αναλύθηκε και χθες από αυτές τις στήλες, η στάση πληρωμής του εξωτερικού χρέους διαμορφώνεται σταδιακά ως η μοναδική εναλλακτική λύση.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της και να ζητήσει βοήθεια γι’ αυτό από την ΕΕ. Διαθέτει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό ατού: αν απειλήσει ότι θα πτωχεύσει ή και πτωχεύσει πραγματικά, ολόκληρη η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί, με επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η τράπεζα Lehman Brothers (από την κατάρρευση της οποίας ξεκίνησε το 2008 η σημερινή διεθνής οικονομική κρίση) δίδαξε σε όλο τον κόσμο ένα μάθημα» συμπλήρωνε η ίδια ανάλυση του abc.net. «Στο αλληλοεξαρτημένο σημερινό οικονομικό πλανήτη, ακόμη και μικροί παίκτες είναι πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουν».
«Οι επιφυλάξεις της καγκελαρίου Μέρκελ οδήγησαν σε ένα τσιγκούνικο σχέδιο διάσωσης, που δεν λειτουργεί», σχολιάζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να βρεθεί σύντομα η Άγκελα Μέρκελ αντιμέτωπη με εκείνη ακριβώς την κατάσταση που ανέκαθεν ήθελε να αποφύγει: να αναγκαστεί, δηλαδή, να παράσχει στην Ελλάδα πολύ πιο γενναιόδωρη βοήθεια ή να ρισκάρει τη χρεοκοπία της χώρας αυτής.
Κι όλα αυτά πιθανόν πριν από τις εκλογές στη Β. Ρηνανία –Βεστφαλία... Το χαρτί είναι πολύ ισχυρό, Και αυτήν τη φορά απέναντι στην Μέρκελ και σία, θα πρέπει να παιχτεί σωστά, με θάρρος και αποφασιστικότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...