M A N I E R
this site the web

Η ιστορική υπογραφή....

Τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η οποία αντικαθιστά την παλαιά συνθήκη START που κληροδότησε στον κόσμο ο Ψυχρός Πόλεμος, υπέγραψαν σήμερα στην Πράγα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama και ο Ρώσος ομόλογος του Dmitry Medvedev. Η συνθήκη προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστάσια των δύο χωρών κατά το ένα τρίτο, περιορίζοντας συγκεκριμένα τις επιχειρησιακά ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές σε 1.550.
Η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου ο Obama εξέθεσε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.
Για «ιστορικής σημασίας» συμφωνία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τη συνεργασίας των 2 χωρών. «Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποτελεί νίκη όχι μόνο για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ αλλά και για την ανθρωπότητα εν γένει», πρόσθεσε ο Medvedev.
Ο Αμερικανός πρόεδρος από τη μεριά του ευχαρίστησε τον ομόλογο του για την συνεργασία που επέδειξε, τονίζοντας παράλληλα πως η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για τον περαιτέρω πυρηνικό αφοπλισμό των δύο χωρών. «Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για την παγκόσμια πυρηνική πυρηνική ασφάλεια και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, καθώς και για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ρώσος δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Η νέα συνθήκη θα είναι βιώσιμη μόνον εάν η Ουάσινγκτον δεν επεκτείνει την αντιπυραυλική της άμυνα, δήλωσε ο Medvedev στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Obama στο Κάστρο της Πράγας. Από την πλευρά του ο Obama εξέφρασε την επιθυμία η νέα συνθήκη να επικυρωθεί από το Κογκρέσο εφέτος.
Κοινός τόπος για ΗΠΑ και Ρωσία είναι το ότι και άλλες πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης και για το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, με τον Medvedev να δηλώνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας και να εκφράζει την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.
Η συνθήκη πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και τη Ρωσική Δούμα.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι για να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οικονομική συνεργασία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στο περιθώριο της σημερινής αμερικανο-ρωσικής συνάντησης κορυφής στην Πράγα.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και τις Ρωσίας συζήτησαν και το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στον τομέα της ενέργειας στο Ιράν και η κατηγορία αυτή δεν έχει αποκλειστεί, δήλωσε ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.
Ο ίδιος δήλωσε ότι εξέτασαν επίσης μια κοινή δήλωση σχετικά με τα βίαια γεγονότα στο Κιργιστάν. Αλλά καμία τέτοια δήλωση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο αξιωματούχος είπε πως οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι τα γεγονότα στο Κιργιζιστάν είναι ένα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα που έχει στόχο τις ΗΠΑ.
Ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας
Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο χαιρέτισε σήμερα την υπογραφή της συνθήκης START ως «ένα βήμα προς έναν αποπυρηνικοποιημένο κόσμο που μπορεί να ενισχύσει θετικά τις προσπάθειες για τη μη διάδοση».
Την υπογραφή της συνθήκης εξήρε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ως «σταθμό στις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο αφοπλισμό» που δείχνει «τη βούληση των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους».
Στη Βαρσοβία ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε επίσης ικανοποιημένος για την υπογραφή της συνθήκης και συνεχάρη τις δύο μεγάλες δυνάμεις, εξέφρασε όμως παράλληλα την ελπίδα ότι το επόμενο βήμα θα είναι «μία μείωση των τακτικών πυρηνικών όπλων, κυρίως αυτών που είναι ανεπτυγμένα κοντά στα σύνορά μας».
«Σήμερα, με την υπογραφή της Νέας Συνθήκης START έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα. Οι θετικές αυτές εξελίξεις δημιουργούν προϋποθέσεις για ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια που θα γίνει σε λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...