M A N I E R
this site the web

Μια προαναγελθείσα αυτοτοκτονία, Σ. Κούλογλου.

Σύμφωνα με τα παπαγαλάκια και τους σχολιαστές στα τηλεοπτικά παράθυρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο «σοκ και δέος» στην ελληνική κοινωνία: περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και ακόμη κατάργηση του ορίου 2% τον μήνα στις απολύσεις καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργοδοτών-εργαζόμενων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν θα υιοθετηθούν και ότι πρόκειται απλώς για σκόπιμες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο,ώστε στο τέλος να εμφανιστεί ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Γιατί παρόμοια μέτρα είναι απαράδεκτα από ηθική,κοινωνική και συνταγματική άποψη, χώρια ότι ισοδυναμούν και με πολιτική αυτοκτονία.
Η κυβέρνηση και οι ξένοι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι οι Ελληνες απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ευρώπη ενώ συγχρόνως -σύμφωνα με όλες τις στατιστικές- εργάζονται περισσότερο απ όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Μετά πρόσφατα έκτακτα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και οι έκτακτοι φόροι ο ελληνικός πληθωρισμός διεκδικεί πανευρωπαική πρωτιά και οι τιμές σε ορισμένα είδη έχουν απογειωθεί: η ελληνική βενζίνη είναι αυτή την στιγμή η ακριβότερη στον κόσμο.
Οσο για την ελαστικότητα στην εργασία, αυτή ήδη εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα εξ αιτίας της απουσίας αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα παραγωγικότητας και στον ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό απαιτεί άλλου είδους μέτρα τεχνολογικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να λυθεί με μία ανάλγητη επιχείρηση εξολόθρευσης σημαντικών μερίδων του πληθυσμού που έχουν φτάσει στα όρια τους.
.Η κυβέρνηση έχει ήδη παραβιάσει πλήρως το προεκλογικό της πρόγραμμα, αλλά έως σήμερα τα έκτακτα μέτρα παρουσιάστηκαν ως αναγκαίο και μάλλον προσωρινό κακό που προκλήθηκε από την καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ. Ομως ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του 13 και 14 μισθού ή των συλλογικών συμβάσεων συνιστούν ριζικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας,για τις οποίες η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη νομιμοποίηση ......
Αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τέτοιου ειδους μέτρα αναγκαία και θελήσει να τα εφαρμόσει, πρεπει να τα επικυρώσει με νέα λαική εντολή. Πιθανότατα ελλείψει αντιπάλου να ξανακερδίσει τις εκλογές, αλλά μόνο έτσι οι εξελίξεις δεν θα φλερτάρουν με την παραβίαση του Συντάγματος ή την πολιτική ανηθικότητα.
Φυσικά η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου δεν συμμετείχαν σε κάποιο συνομωτικό σχέδιο νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της ελληνικής κοινωνίας. Οδηγήθηκαν σταδιακά σε θέσεις που απέχουν παρασάγγας από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, λόγω των οικονομικών εξελίξεων και της συμπεριφοράς των «αγορών», τις οποίες δεν είχαν κατανοήσει και προβλέψει. Ισως θα έπρεπε απέναντι στις αρχικές πιέσεις της κύρίας Μέρκελ και των Βρυξελλών που οδήγησαν στα μεχρι τώρα μέτρα να είχαν προβληθεί περισσότερες αντιστάσεις, αλλά ισχύουν εδώ τα ελαφρυντικα της απειρίας, του αιφνιδιασμού και της έλλειψης σοβαρών διαπραγματευτικών όπλων.
Σήμερα όμως υπάρχει ένα ισχυρότατο ατού. Η πανευρωπαική πλέον διάσταση που έχει πάρει το ελληνικό πρόβλημα, κάνει την Ευρωπαική Ενωση και την Γερμανία να θέλει το ίδιο με την Ελλάδα την εξέρευση μιας συμφωνίας και μάλιστα γρήγορα. Η Αθήνα μπορεί να πει όχι στις γνωστές συνταγές του ΔΝΤ, απειλώντας ότι διαφορετικά η ευρωζώνη θα τιναχθεί στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον πλανήτη. Και μια τέτοια εξέλιξη δεν την θέλει ούτε η κυρία Μέρκελ –την οποία ήδη κατηγορούν ότι πολλαπλασίασε το πρόβλημα και ότι καθυστερεί την επίλυση του- ούτε οι Βρυεξέλλες και το Παρίσι και πιθανότατα ούτε η Ουάσιγκτον.
Η σχετικά ήρεμη αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί οφείλεται μετάξύ των άλλων και στην δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην γραφειοκρατία του δημοσίου και την συμπεριφορά των υπαλλήλων του. Αν ο 13ος ή ο 14 μισθός περικοπεί και στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να ενώσει σε ένα ενιαίο μέτωπο δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Γι αυτό, δεδομένων και των υπόλοιπων κοινωνικών προβλήμάτων που οξύνονται από την ύφεση καθώς και της ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος, μια πιθανή υιοθέτηση από την κυβέρνηση του πακέτου «σοκ και δέους» θα διδάσκεται προσεχώς στα Πανεπιστήμια ως κλασσικό παράδειγμα πολιτικής αυτοκτονίας.      http://tvxs.gr/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...