M A N I E R
this site the web

Ούτε μια "συγνώμη" έστω για τα προσχήματαΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ                                                                                Τα ψέματα τελείωσαν. Τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθούν τα μέτρα που μας επιβάλει το ΔΝΤ για να ενεργοποιήσει τον περιβόητο μηχανισμό στήριξης. Θα είναι τα σκληρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ σ’ αυτή τη χώρα, που βρίσκεται σήμερα στη μεγαλύτερη μεταπολεμική (όχι πια μεταπολιτευτική) κρίση.
Είναι αλήθεια πως όσο κι αν ξέρεις τι σε περιμένει, είναι άλλο να το ζεις. Σαν τους μελλοθάνατους που ελπίζουν σε χάρη μέχρι την τελευταία στιγμή που οδηγούνται στην ηλεκτρική καρέκλα. Έτσι κι εμείς. Οι βαρύγδουποι τίτλοι των εφημερίδων μας πληροφορούν σε δραματικούς τόνους ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έκλεισε ένας κύκλος της επίπλαστης (με δανεικά) ευμάρειας, του εικονικού ευδαιμονισμού, της ανευθυνότητας, της ρεμούλας, της αρπαχτής…. Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το τίμημα επειδή απλώσαμε το χέρι μας πιο μακριά από εκεί που έφτανε…

Είναι αλήθεια ότι ο καταιγισμός των δηλώσεων, των αναλύσεων, των σεναρίων, των εκτιμήσεων, των προβλέψεων, δεν με βοηθά να καταλήξω σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, ούτε να δώσω απάντηση σε ερωτήματα που σήμερα βασανίζουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Είναι πραγματικά μονόδρομος η ακολουθούμενη από την ελληνική κυβέρνηση πολιτική; Σίγουρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος; Κι αν υπάρχει, ποιος είναι; Γιατί δεν μας τον έδειξε κανένας; Στα ερωτήματα αυτά, οι απαντήσεις διαφέρουν. Και διαφέρουν, διότι ακόμη και σήμερα, κάτω από αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με τρόπο ανεύθυνο και με μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η δήλωση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.....

«η κυβέρνηση και το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού για να απαντήσουν σε πρώτη φάση σε αυτό που αποτελεί μία αβάσιμη κερδοσκοπική επίθεση ενάντια στο ευρώ και στο χρέος της Πορτογαλίας», που ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD-κεντροδεξιό) Πέδρο Πάσος Κοέλιο, εκθέτει και ξεγυμνώνει το δικό μας εγχώριο πολιτικό σύστημα και αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την πολιτική του ανωριμότητα, ακόμη και σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, όπως στην παρούσα φάση.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας όφειλε να επιδείξει σοβαρότητα και για ένα επιπλέον λόγο. Θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει για να εξιλεωθεί απέναντι σε ένα λαό που, συνειδητά ή από αφροσύνη, τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχια και την εξαθλίωση. Είναι κολοσσιαία η ενοχή του πολιτικού συστήματος για την κατάντια της χώρας. Αλλά ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα, λίγο πριν τη συντριβή στον τοίχο του ΔΝΤ, αρνούνται να κάνουν την παραμικρή αυτοκριτική, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ζητήσουν συγνώμη ως οφείλουν. Αντ’ αυτού, συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες περί ευθυνών και χειρισμών. Είναι απολύτως αποκαρδιωτικό να παρακολουθούν οι φοβισμένοι για το μέλλον πολίτες αυτής της χώρας, αυτό το πανάθλιο θέαμα, στη Βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα.


Τι θα μπορούσε να γίνει; Γιατί όχι αυτό που έγινε στην Πορτογαλία; Γιατί όχι ένα βήμα ακόμα πιο πέρα, όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, να ζητήσουν συγνώμη για τις διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων τους, για τη σημερινή κατάντια; Επιπλέον, για να δείξουν στοιχειωδώς αλληλέγγυοι στο αναπόφευκτο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες αυτής της χώρας, να ανακοινώσουν μια σειρά μέτρων που θα αγγίζουν και τους ίδιους, για να πάψει το Κοινοβούλιο να ενεργεί σαν συντεχνία.


Να ανακοινώσουν – επί παραδείγματι- την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, τη μείωση των αριθμού των βουλευτών, τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση των προκλητικών προνομίων τους….

Αφού, έτσι κι αλλιώς κανένας δεν είναι διατεθειμένος να κατονομάσει τους πολιτικά υπευθύνους της καταστροφής της χώρας, ούτε να τους αναγκάσει να πληρώσουν γι αυτήν, μια συγνώμη και δυο κινήσεις πολιτικής ευθυξίας, θα ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν…
Μάταια …. Ούτε καν τους περνά από το μυαλό….

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...