M A N I E R
this site the web

Στο Καστελόριζο alea jacta est!

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ

Όταν το Καστελόριζο προετοιμαζόταν τα προηγούμενα 24ωρα να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η επίσκεψη θα έγραφε ιστορία. Πολύ δε περισσότερο, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνδεόταν με το ΔΝΤ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά από ένα πρωτοφανή μαραθώνιο επαφών τους τελευταίους μήνες, που χιλιομετρικά ισοδυναμεί με τρεις φορές το γύρο της γης, κατέληξε στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ε.Ε., επιλογή σαφώς συμβολική, για να ανακοινώσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Κατ΄ άλλους, να απασφαλίσει τη βόμβα του ΔΝΤ. «Ήταν ανάγκη εθνική και επιτακτική», ανέφερε.
Η είδηση της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου φιλοξενούμενη ως πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή πρακτορεία. Από το ακριτικό Καστελόριζο και με φόντο το γραφικό λιμανάκι του νησιού ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε ανήμερα της ονομαστικής του εορτής να απευθύνει το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό και να ανακοινώσει την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Με το πραγματικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 στο 13,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη Eurostat, δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια και κάθε μέρα καθυστέρησης, σε συνδυασμό με την άκρατη κινδυνολογία, επιδείνωνε ακόμη περισσότερο το κλίμα σε εσωτερικό και εξωτερικό.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, από το ακριτικό Καστελόριζο ανακοίνωσε μια ιστορική για την Ελλάδα απόφαση. Δεν ήταν εύκολη ασφαλώς. Μια απόφαση δραματική, δεδομένου του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε μια επώδυνη απόφαση, επωμίσθηκε ένα μεγάλο, χωρίς προηγούμενο, στα μεταπολιτευτικά χρονικά, πολιτικό ρίσκο.
Οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις. Αμηχανία, ανάμικτη με το φόβο για το τι συνεπάγεται η προσφυγή το ΔΝΤ, με ελπίδα ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και έστω και μέσα από συμπληγάδες από τις οποίες θα περάσουμε τα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούμε σε καλύτερες μέρες.
Όπως και να ‘χει, alea jacta est. Ο κύβος ερρίφθη στο Καστελόριζο και περάσαμε στην άλλη όχθη, σε μια άλλη πραγματικότητα. Με την ευχή και την προσδοκία όλων μας να αποβεί προς όφελος της χώρας. Θα κριθεί, όπως όλες οι ιστορικές αποφάσεις, εκ του αποτελέσματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...