M A N I E R
this site the web

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο CERN πέτυχε ενέργειες ρεκόρ.

Με 3,5 φορές μεγαλύτερη ενέργεια απ΄ αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα ξεκίνησε, στις 14.30 ώρα Ελλάδας, τη λειτουργία του, σήμερα, ο μεγάλος επιταχυντής ανδρονίων (LHC) του CERN, για τον επόμενο ενάμιση χρόνο (μέχρι το τέλος του 2011), αν δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, που πιθανώς να προκαλέσει- για δεύτερη φορά- τη διακοπή του πειράματος.
Ο μεγάλος επιταχυντής επαναλειτούργησε το Νοέμβριο του 2009, με ρεκόρ τροφοδότησης ενέργειας τα 2,36 Tev, ενώ από σήμερα και για το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει σταδιακά, με ενέργεια σύγκρουσης των πρωτονίων στα 7 Tev.

Συγκεκριμένα, οι δύο δέσμες που τροφοδοτούν με πρωτόνια τον μεγάλο πυρήνα του επιταχυντή, αριστερόστροφα και δεξιόστροφα, θα διατηρήσουν την ενέργεια των 7 tev για ένα μακρό χρονικό διάστημα (1,5 χρόνο), προκειμένου να μελετήσουν σπάνια φαινόμενα, από τις συγκρούσεις των πρωτονίων, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν πραγματοποιηθεί και καταγραφεί.
Οι επιστήμονες θα ανανεώνουν τις συγκρούσεις πρωτονίων, κάθε περίπου 10 ώρες – οπότε εξασθενούν – με νέες δέσμες πρωτονίων και έτσι θα συνεχίζεται καθημερινά ο κύκλος των συγκρούσεων.
Για να επιτευχθεί ο μέγιστος στόχος των συγκρούσεων, τον οποίο προβλέπει η αρχική σχεδίαση, θα πρέπει να πραγματοποιούνται, κατ΄ εκτίμηση, από 40 εκατομμύρια μέχρι 1 δισεκατομμύριο συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο, ενώ, ανάλογα με την τροφοδότηση πρωτονίων στην κάθε δέσμη θα απελευθερωθούν κατά το μέγιστο (μετά το 2012) περίπου 300 τρισεκατομμύρια πρωτόνια.
Από τα αποτελέσματα, που θα καταγράφονται συνεχώς σε σκληρούς δίσκους, η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS, θα μελετήσει τον τρόπο και την ποσότητα παραγωγής του σωματιδίου Β (μποζόνιο), προκειμένου από τις μετρήσεις να επιβεβαιωθούν οι θεωρητικές προβλέψεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...