M A N I E R
this site the web

Σημαντικά μόρια για την παρουσία της ζωής βρέθηκαν στον Ωρίωνα

Με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού διαστημικού τηλεσκοπίου Χέρσελ έγινε η ανακάλυψη ειδικών μορίων που βοηθούν στην ανάπτυξη της ζωής στο διάσημο Νεφέλωμα Ωρίων. Η ανακάλυψη έγινε με την φασματική ανάλυση του φωτός που μας έρχεται από τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Το Herschel έχει κάποια μοναδικά προσόντα για αυτού του είδους τις επιστημονικές μελέτες, και η παρατήρηση τέτοιων γεγονότων τόσο κοντά στο ηλιακό μας σύστημα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Το ίδιο  το Νεφέλωμα βρίσκεται επίσης μέσα στον Γαλαξία μας, και θεωρείται ότι είναι μια περιοχή έντονου σχηματισμού νέων άστρων, γνωστό κι ως αστρικό φυτώριο.

Στο εσωτερικό αυτών των δομών τα νέφη από κοσμικό αέριο και σκόνη  έχουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη νέων, μπλε άστρων. Οι άνεμοι από τα μεγαλύτερα αστέρια αφανίζουν αυτό το μείγμα, αναγκάζοντας έτσι να σχηματιστούν όλο και μεγαλύτερα νέφη από αέριο υδρογόνο. Τελικά, κάτω από το δικό τους βάρος, τα νέφη συρρικνώνονται και προκαλείται ανάφλεξη της διαδικασίας σχηματισμού νέων άστρων. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή είναι και η κύρια μέθοδος μέσω της οποίας γεννήθηκαν τα νέα αστέρια. Προσθέτουν μάλιστα ότι οι διαστάσεις του τελικού "προϊόντος" εξαρτάται από το μέγεθος του αρχικού τους νέφους από το οποίο σχηματίστηκε. Κατά καιρούς, γίνεται μια έκρηξη σουπερνόβας που απλώνει  αέριο στο διάστημα, και την περαιτέρω προώθηση του ρυθμού αστρικού σχηματισμού μέσα στο φυτώριο.
Τα νέα σύνολα δεδομένων συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα φασματόμετρο που μπορεί να λειτουργεί σε δύο μήκη κύματος (157 έως 212 μικρομέτρων και 240 έως  625 μικρόμετρα). Ενώ μπορεί επίσης να διαχωρίσει την ακτινοβολία διαφορετικού μήκους κύματος, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα λεπτομερές φασματικό χάρτη της φωτεινής πηγής. Ο σκοπός των αστροφυσικών ήταν να το χρησιμοποιήσουν στο Νεφέλωμα Ωρίων διότι γνώριζαν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο παραγωγικά χημικά εργοστάσια στο γνωστό Σύμπαν.
Ωστόσο, οι αστροφυσικοί παραδέχονται ότι βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι ως προς το πώς ακριβώς σχηματίστηκαν αυτά τα μόρια. Η όλη διαδικασία φαίνεται να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, και τα νέα δεδομένα του τηλεσκοπίου Χέρσελ κατά πάσα πιθανότητα θα τους προσφέρουν κάποια κατανόηση των εμπλεκόμενων βασικών αντιδράσεων. Η προκαταρκτική ανάλυση των φασματικών γραμμών από το τηλεσκόπιο  έστειλε πίσω ίχνη ειδικών μορίων που θα επιτρέψουν τελικά τον σχηματισμό ουσιών της ζωής, όπως το νερό, το μονοξείδιο του άνθρακα, η φορμαλδεΰδη, η μεθανόλη, ο διμεθυλαιθέρας, το υδροκυάνιο, το οξείδιο του θείου μαζί με το διοξείδιο του θείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...