M A N I E R
this site the web

Η Ισπανία και η Πορτογαλία τωρα στο στόχαστρο.


Η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αφού αποτελούν τους επόμενους «αδύναμους κρίκους» στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα. «Η Ισπανία έχει ακλόνητο οικονομικό σύστημα» απαντά ο Jose Luis Zapatero σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον.
«Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν πολύ σε μία λεία, την Ελλάδα. Η Ελλάδα φαίνεται ότι τους ξεφορτώθηκε και τώρα θα στραφούν σε μια άλλη λεία, στρέφονται σε εμάς» δήλωσε χθες ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Fernando Teixeira dos Santos, την ώρα που η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Elena Salgado τόνιζε πως η περίπτωση της Ισπανίας διαφέρει από αυτή της Ελλάδας. Το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος αμφότερων των χωρών είναι σαφώς λιγότερο φιλόδοξο από αυτό της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο, στα 1,3781 δολάρια, και στις χρηματιστηριακές αγορές Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας πραγματοποιήθηκε μαζικό ξεπούλημα με κάθετη πτώση των δεικτών, την ώρα που τα στοιχήματα χρεοκοπίας φούντωναν και πάλι στέλνοντας τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) στα ύψη.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spread) υποχώρησε οριακά στο 3,49% από 3,55% που ήταν προχθές, επιτείνοντας τις ανησυχίες για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Στην Ισπανία, η έκδοση τριετών ομολόγων οδήγησε το spread των δεκαετών ομολόγων της στο 1,57% που αποτελεί ιστορικό υψηλό εντεκαμήνου. Η Ισπανία προχώρησε χθες σε δανεισμό 2,5 δισ. ευρώ μέσω τριετών ομολόγων καταβάλλοντας επιτόκιο 2,63% όταν στην τελευταία αντίστοιχη έκδοση στις 3 Δεκεμβρίου είχε πληρώσει στους πιστωτές της επιτόκιο 2,14%.
Το Ελληνικό Δημόσιο με δύο εκδόσεις πενταετών ομολόγων και τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων τον Ιανουάριο, έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 13 δισ. ευρώ και έως το τέλος Μαρτίου οφείλει να καλύψει λήξεις ομολόγων 8,8 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες ανάγκες από τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
«Δεν είναι μία εύκολη περίοδος. Υπάρχουν μεγάλες θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις για την Ισπανία και αρκετές άλλες χώρες», δήλωσε ο Θαπατέρο, απευθυνόμενος σε Αμερικανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η Ισπανία έχει ακλόνητο οικονομικό σύστημα».
«Τα θεμελιώδη μεγέθη της ισχύος της Ισπανίας είναι ακλόνητα», διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Jose Luis Zapatero. Σημειώνεται ότι η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι υψηλότερο από την αρχική πρόβλεψη, γεγονός που προκάλεσε φόβους ότι θα είναι δύσκολη η μείωση των δαπανών με την ανεργία να πλησιάζει στο 20%.        «Το να αφεθεί η Ελλάδα να πτωχεύσει θα είναι καταστροφή για όλη την Ευρώπη»
«Την πιο σοβαρή κρίση στην ιστορία του αντιμετωπίζει το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει 76 δισ. δολάρια φέτος- από τα οποία τα 50 δισ. δολάρια πριν από τις 30 Ιουνίου- ή να χρεοκοπήσει. Αυτή η χρεοκοπία θα απειλούσε την παγκόσμια αξιοπιστία του ευρώ, θα έδιωχνε τους επενδυτές και από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες με προβλήματα και πιθανότατα θα μετέβαλλε την εύθραυστη ισορροπία στην Ευρώπη», αναφέρει σε χθεσινό άρθρο η «Ιnternational Ηerald Τribune» με τον τίτλο «Το όχι και τόσο ασφαλές ευρώ».
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι παρόμοιες οικονομικές κρίσεις με αυτές της Ελλάδας μπορεί σύντομα να πλήξουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και ζητά από τους Ευρωπαίους να στηρίξουν τη χώρα μας για να αποφευχθεί η καταστροφή για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. «Το βάρος δεν πρέπει να πέσει όλο στην Ελλάδα, μια από τις πιο μικρές και φτωχές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σωτηρία πρέπει να συνοδευθεί από μεγαλύτερους περιορισμούς στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, τους οποίους κατάφωρα καταχράστηκε η Αθήνα. Το να αφεθεί η Ελλάδα να πτωχεύσει θα είναι καταστροφή για όλη την Ευρώπη», καταλήγει το δημοσίευμα.         ostria

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...