M A N I E R
this site the web

"Δεμένο" με την παράδοση του νησιού το πλατόνι (ελάφι) της Ρόδου


   Είναι σύμβολο του νησιού και "στολίδι" για τα δάση του. "Δεμένο" με την παράδοση του τόπου, το πλατόνι (ελάφι) της Ρόδου, ένα από τα μοναδικά είδη του πλούσιου ζωικού βασιλείου της χώρας μας, είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης, που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.
  Δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, βρίσκονται και στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης. Το πλατόνι

αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού της Ρόδου.
   Οι πληθυσμοί του είδους στη Ρόδο, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη (Ν. Θεοδωρίδης, Κ. Βούλγαρης, Κ. Παπαστεργίου, 2009) παρουσιάζουν διαχρονικά διακύμανση και ως προς την κατανομή στο χώρο και ως προς το μέγεθος του πληθυσμού.
 Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σημαντικά. Σήμερα, ο αριθμός των πλατονιών στο νησί της Ρόδου υπολογίζεται σε 1.000 - 1.200 άτομα.
 Πολύ σημαντικός παράγοντας αύξησης του πλατονιού και της ορθολογικής διαχείρισης του βιοτόπου του υπήρξε η σύνταξη, εφαρμογή και υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος με θέμα, "Πλατόνι - Κάμειρος: Διερεύνηση των παραγόντων αξιοποίησης των φυσικών πόρων της περιοχής του Δήμου Καμείρου και ειδικότερα του πλατονιού, περιοχής Προφήτη Ηλία και στήριξη της τοπικής οικονομίας", που ανατέθηκε το 2002 από το Δήμο της Καμείρου Ρόδου στο ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αείμνηστο καθηγητή Νικόλαο Στάμου, ο οποίος μαζί με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας και με Επιστημονική Ομάδα συνέταξε και τις μελέτες εφαρμογής.
 Η περιοχή της έρευνας, που έχει έκταση 211.900 στρέμματα, βρίσκεται στο βορειοδυτικό σημείο του νησιού της Ρόδου και οριοθετήθηκε μεταξύ του Δήμου Πεταλούδων, της Καλλιθέας, του Αφάντου, του Αρχαγγέλου, της Λίνδου και του Έμπωνα.
Σύμφωνα με κ. Ι. Παπαδόπουλο υλοποιήθηκαν εργασίες βελτίωσης ενδιαιτήματος του πλατονιού, όπως σπορές ψυχανθών και άλλων ποωδών, σε μεγάλες επιφάνειες εντός δασικών εκτάσεων και σε καμένες εκτάσεις, σπορές και φυτεύσεις ποωδών και θαμνωδών ειδών σε πινάκια εντός δασικών και φρυγανικών εκτάσεων, εμβολιασμοί άγριων καρποφόρων δέντρων, καλλιέργειες και υδρομαστεύσεις πηγών, κατασκευή κρηνών και ποτιστρών. Ιδρύθηκε, επίσης, καταφύγιο 1.000 στρεμμάτων στο χώρο παρέμβασης, θέσεις παρατήρησης για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και πυροφυλάκια, με σκοπό την πυροπροστασία καθώς και θέσεις θέας.
 Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν μία σημαντική αύξηση τόσο του αριθμού των πλατονιών όσο και του εύρους εξάπλωσής τους.
 Στοιχεία για το πλατόνι
 Σύμφωνα με την εργασία των Ν. Θεοδωρίδη, Κ. Βούλγαρη και Κ. Παπαστεργίου, η Ρόδος είναι το τελευταίο νησί της Μεσογείου που διατηρεί αρχαίο πληθυσμό πλατονιού. Ο πληθυσμός πλατονιού της Ρόδου, σύμφωνα με άλλη επιστημονική έρευνα (Massetti 2002) έχει ουσιαστικές διαφορές και από αυτόν της Μικράς Ασίας, με τον οποίο είναι φαινοτυπικά όμοιος. Το πλατόνι φαίνεται αρκετά μικρότερο, ειδικά όταν συγκριθεί με άτομα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αρσενικά πλατόνια, άνω των δύο ετών, δεν φτάνουν το ύψος των 80 εκ. μέχρι το ακρώμο, ενώ συχνά δεν ξεπερνούν τα 75 εκ. Το βάρος των ενήλικων θηλυκών κυμαίνεται από 45 έως 60 χλγ.
  Συγκριτικές αναλύσεις που έγιναν σε διάφορους πληθυσμούς πλατονιού απεικονίζουν ξεκάθαρα τη διαφοροποίηση του πληθυσμού της Ρόδου, από τους άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.
 Σύμφωνα δε με τη διεθνή βιβλιογραφία, η άριστη πυκνότητα πληθυσμού πλατονιών στις ελεγχόμενες περιοχές είναι 20-30 άτομα ανά 100 εκτάρια, ενώ ο ζωτικός χώρος που απαιτείται για τη σωστή διατήρηση των πλατονιών στο φυσικό περιβάλλον είναι 35 με 50 στρέμματα για κάθε ζώο.
 Η παραπάνω προσπάθεια, διαπιστώνει ο αναπληρωτής καθηγητής, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση από διάφορους φορείς για την προστασία και αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας. "Οι παράγοντες της γνώσης, της υπευθυνότητας και του σωστού ελέγχου είναι οι πλέον καθοριστικοί στην παραγωγή ενός πολύ καλού αποτελέσματος σε κάθε ενέργεια του ανθρώπου", τονίζει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...