M A N I E R
this site the web

Ένα σχολείο για τα παιδιά στην Καμπούλ

Οι συνθήκες ζωής, δραματικές από μόνες τους, επιβαρύνονται από τη χέρσα, όλο πέτρα γη και τους σεισμούς. Η φτώχεια και η πείνα θερίζουν. Ανύπαρκτες είναι ακόμα και οι στοιχειώδεις εγκαταστάσεις σχολείων. Εδώ και τρεις δεκαετίες μαίνεται ένας πόλεμος, που κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο γίνεται. Η ζοφερή αυτή εικόνα, που επικρατεί στην Καμπούλ και την οποία απέδωσαν, με τον γλαφυρό αυτό τρόπο, οι άνδρες του Ελληνικού Τάγματος που εδρεύει- για ειρηνικούς σκοπούς- στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ευαισθητοποίησε τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ)«Στη ΧΑΝ πιστεύουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο καλύτερο, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, πόσο μάλλον για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες δυστυχίας, φτώχειας, φόβου, χωρίς οργανωμένη κοινωνική πρόνοια. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε προσπάθειες που αφορούν την εκπαίδευση παιδιών, σεβόμενοι την αρχή των ίσων ευκαιριών για την ανάπτυξη των ικανοτήτων, για να γίνει το κάθε παιδί χρήσιμο μέλος στην κοινωνία».«Από δημοσιεύματα στον Τύπο μάθαμε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνδρες του Ελληνικού Τάγματος να συνδράμουν το Σχολείο Κωφών, με 280 παιδιά χωρίς ακοή και ομιλία. Το Τάγμα προσφέρει τρόφιμα, γραφική ύλη, ρουχισμό και τακτικά φιλοξενεί ορισμένα παιδιά για φαγητό. Αυτή η εικόνα δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Έτσι, πήραμε την απόφαση και πριν από δύο μήνες ήρθαμε σε επαφή με τους αξιωματικούς του Ελληνικού Τάγματος».Συγκινητικές είναι και οι αφηγήσεις του Συνταγματάρχη Συρμόπουλου και του αξιωματικού Νάρη, από το Ελληνικό Τάγμα της Καμπούλ, τούς οποίους προσκάλεσε η ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. «Το ελληνικό φιλότιμο και η ευαισθησία της καρδιάς, δεν υπολογίζει εκρήξεις βομβών, ελεύθερους σκοπευτές. Η παραμονή των Ελλήνων είναι για τέσσερις μήνες, οπότε αντικαθίστανται από άλλους, αλλά πάντα με κίνδυνο και φόβο μήπως κάποιος είναι το επόμενο θύμα των εκδηλώσεων μίσους. Οι προφυλάξεις (που λαμβάνουν) τεράστιες και αποφεύγουν εξόδους από τη μονάδα. Στρατιώτες από άλλες χώρες πάνε για να προσφέρουν βοήθεια, με πλήρη στρατιωτική εξάρτηση. Αντιλαμβάνεται κανείς τα συναισθήματα που κυριαρχούν και η καχυποψία που εκείνη τη στιγμή βασιλεύει. Οι δικοί μας, για τον ίδιο σκοπό, αφήνουν έξω στο θωρακισμένο αυτοκίνητο τον εξοπλισμό τους», μας λέει ο κ. Τριγωνάς.
 Ακολούθησε η πρώτη προσπάθεια της ΧΑΝΘ να συνδράμει τα παιδιά του Σχολείου Κωφών στην Καμπούλ. Αποστάλθηκαν, σε πρώτη φάση, πέντε παλέτες με διάφορα είδη, τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, είδη καθαριότητας, σχολικά, που πρόσφεραν το προσωπικό, σύμβουλοι, εταιρείες, εκκλησίες κ.ά.
 «Αυτά βέβαια δίνουν μια ανακούφιση προσωρινή, αλλά δεν λύνουν προβλήματα», σημειώνει ο κ. Τριγωνάς. «Έτσι- συνεχίζει- σκεφτήκαμε να βάλουμε υψηλότερους στόχους, να προωθήσουμε το θέμα της μόρφωσης αυτών των παιδιών και να χτίσουμε ένα σχολείο για τα παιδιά της Καμπούλ. Ελπίζουμε, μέχρι το καλοκαίρι να ευοδωθεί η προσπάθειά μας για την κατασκευή σχολικού κτιρίου, 15 - 20 αιθουσών διδασκαλίας, στην Καμπούλ, που θα στεγάσει πάνω από 2.000 μαθητές του δημοτικού, καθώς και η αγορά εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την εκπαίδευση των 280 Αφγανών μαθητών του Σχολείου Κωφών».  Για τον σκοπό, αυτό η ΧΑΝΘ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την ενημέρωση συμπολιτών και των μελών της, ευελπιστώντας στην έμπρακτη συμπαράσταση ατόμων και φορέων για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
 Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στη διάρκεια ενημερωτικού διημέρου, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, με προβολές βίντεο και έκθεση φωτογραφιών-ντοκουμέντο από τη ζωή των μαθητών στην Καμπούλ και κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρέτησαν εκεί.«Στόχος μας είναι, πρωτίστως, να καλλιεργήσουμε σε όλα τα παιδιά μας την αγάπη και ευαισθησία για προσφορά σε αυτή τη δυστυχία, οπότε δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο και μια κοινωνία περισσότερο ανθρώπινη», καταλήγει ο κ. Τριγωνάς.
 Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τάγμα Στρατού στην Καμπούλ.

 Κείμενο: Ριμπά Δ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...