M A N I E R
this site the web

Ο ταχυτερος υπολογιστης στο κοσμο διερευνα τη σκοτεινη υλη.

Παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν κάνει τις τελευταίες δεκαετίες η αστροφυσική και η κοσμολογία στην κατανόηση του Σύμπαντος, πάνω από το 90% της συνολικής ύλης και ενέργειας του Σύμπαντος εξακολουθεί να παραμένει σκοτεινό και αδιαπέραστο για την επιστημονική γνώση.

Το 22% του Σύμπαντος αποτελείται από «σκοτεινή ύλη», ενώ το 74% από «σκοτεινή ενέργεια», όπως περιγράφουν οι αστροφυσικοί αυτή την απέραντη terra incognita. Και λόγω των εγγενών περιορισμών που εμφανίζουν τα σημερινά επιστημονικά όργανα (γήινα ή διαστημικά τηλεσκόπια) οι επιστήμονες αναγκάζονται να καταφύγουν σε «ανορθόδοξα» ερευνητικά εργαλεία, όπως οι πανίσχυροι υπολογιστές που προσομοιώνουν και συνδυάζουν με απίστευτη ταχύτητα τις διαθέσιμες σήμερα γνώσεις.

Ενας τέτοιος υπερυπολογιστής ύστερα από πολλά χρόνια προετοιμασίας είναι τώρα έτοιμος να εξερευνήσει μια εικονική εκδοχή του πραγματικού Σύμπαντος. Η εκδοχή αυτή, αν και απλοποιημένη σε σχέση με τις αχανείς διαστάσεις του Σύμπαντος, περιλαμβάνει ένα δισεκατομμύριο Ηλιους και άλλα 64 δισεκατομμύρια ουράνια σώματα.



Καταλαμβάνει 560 τετραγωνικά μέτρα και είναι ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο. Αρχισε να κατασκευάζεται το 2002 στο ερευνητικό εργαστήριο της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NNSA) στο Λος Αλαμος του Νέου Μεξικού, αλλά πλήρη λειτουργικότητα απέκτησε μόλις το 2008. Οπως και ο «ξάδελφός» του Blue Sky, είναι κι αυτός δημιούργημα της ΙΜΒ. Είναι όμως πολύ πιο γρήγορος από αυτόν, γι' αυτό και τον «βάφτισαν» Roadrunner, όπως και το διάσημο συμπαθέστατο ομώνυμο καρτούν της Warner που τρέχει σαν τον άνεμο στην έρημο του Μεξικού διαρκώς καταδιωκόμενο, χωρίς επιτυχία, από το κογιότ.

Ο Roadrunner επεξεργάζεται τα δεδομένα με ταχύτητα που αγγίζει τα 1.105 petaflop (το Flop είναι μονάδα μέτρησης της ταχύτητας επεξεργασίας, από τα αρχικά FLoating-point Operations Per Second, υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο· 1 petaflop αντιστοιχεί σε 1 δεκάκις τρισεκατομμύρια Flop).

Οι απαράμιλλες υπολογιστικές ικανότητες του Roadrunner πρόκειται να αξιοποιηθούν και σε άλλα ερευνητικά πεδία, όπως στην ανάλυση της μαγνητικής επανασύνδεσης, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στα ιονισμένα αέρια και η ανάλυση του οποίου θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στη γήινη μαγνητόσφαιρα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...